CENSUR. Efter att en förskola besökt ett bibliotek för att lyssna på Pippi Långstrump-berättelser har biblioteket nu blivit anmält för hets mot folkgrupp. Bland annat därför att uttrycket ”negerkung” funnits med i berättelsen.

Svenska kulturmarxister fortsätter att lyckas med att uppröras av Pippi Långstrump.

När en förskola från Borås i september besökte ett bibliotek lyssnade de på en ljudbok med Pippi Långstrump-berättelser. Ljudboken var dock en gammal utgåva och i sagan användes begrepp som ”negerkungen” och ”hur negrer klär sig”. Detta föll inte en förbipasserande i smaken som anmält händelsen för förolämpning och hets mot folkgrupp.

Förskolans verksamhetschef Marie Gerdin beklagar sig över att barnen fick lyssna på en ocensurerad berättelse:

– Det är så klart tråkigt att det kan inträffa. Det stämmer inte överens med förskolans värdegrund. Det har föranlett att vi får se över våra rutiner nu när vi har förstått att biblioteket inte gör någon utgallring. Då blir det förskolans uppdrag att se över vad som lyssnas på i förväg, säger hon.

Biblioteket hävdar dock att de inte gjort något fel och att man inte kan välja litteratur utifrån den rådande värdegrunden:

— Vi tycker att det var en jättetråkig händelse, vi vill göra allt för att det inte ska upprepa sig. Vi ska ju ha en bredd och kvalitet och vi ska kunna ha kvar böcker som tillhör en annan tid. Annars hade vi fått gallra alla klassiker, säger Åsa Hedberg Karlsson som är bibliotekschef på Borås stadsbibliotek.

Någon förundersökning mot biblioteket har inte inletts.

Folkkära Astrid Lindgrens berättelser om Pippi Långstrump har tidigare kritiserats av kulturmarxister på bland annat SVT på grund av att vissa ordval ”kan upplevas sårande eller nedsättande för barn”.

Källa:
Pippi-sagan polisanmäldes efter förskolans sagostund


  • Publicerad:
    2017-11-04 11:35