INRIKES. En lärare gav ut ett ark med glosor till sina elever i läxa med ord hon tyckte var bra att de skulle kunna. Ett av orden var ”neger” och nu meddelar en förälder att han kommer att anmäla både skolan och läraren till DO.

En lärarinna på Rösjöskolan i Sollentuna fick bakläxa efter att ha lärt ut ”fel” glosor till barnen. Nu har en föräldrar lovat att anmäla henne till DO.

En femteklass som går på Rösjöskolan i Sollentuna fick nyligen hem ett ark med glosor i läxa. Ett av orden som stod med var ”neger”. Rasfrämlingen Ahmed Osman som har en son i klassen hade då blivit väldigt bestört och konfronterat läraren.

Läraren hade då svarat att hon själv inte använder benämningen ”neger”, men att det kunde vara bra för eleverna att kunna ordet då andra människor kanske gör det. Hon hade vidare föreslagit att de bara kunde stryka över ordet ifall de stördes av det.

Osman ska då ha blivit så upprörd att han kontaktade den så kallade samhällsdebattören Teysir Subhi och berättade om sonens läxa. Hon valde då att publicerade ett inlägg på Facebook.

”Det här mina vänner hände idag, och det händer dagligen i svenska skolor. Vi måste bekämpa den institutionella och strukturella rasismen som genomsyrar svensk skola.”, skrev Subhi bland annat.

Osman sade vidare att han anser att ordet ingår i gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp” och att han ”inte tycker att det är okej att använda det”. Han meddelade även att han kommer att anmäla både läraren och skolan till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Källa:
Sonen fick rasistiskt ord som glosa i läxa


  • Publicerad:
    2017-11-16 20:00