NORGE. Bokförlaget Aschehoug har kallat tillbaka en norsk lärobok för barn. Detta eftersom att ordet ”neger” förekom en gång i texten.

Förlaget Aschehoug har valt att dra tillbaka den norska språkboken ”Lek med ord”, som är en lärobok för skolbarn från klass 1 till klass 4, eftersom att ordet ”neger” förekommer vid ett tillfälle i texten.

Eleverna blir i boken ombedda att finna ett ord som inte passar in, där alternativen som ges är ”gås”, ”høne”, ”hane” och ”neger”. Boken gavs ursprungligen ut 1980 och har sedan dess tryckts i flera upplagor.

— Sådana ord ska inte förkomma i våra publiceringar och vi beklagar starkt att vi har misslyckats i den här otroligt viktiga uppgiften, säger redaktionschefen för Aschehoug Undervisning Gro Schaathun till norska VG.

Schaathun berättar för VG att de förutom att dra till baka boken även försöker att spåra upp eventuella exemplar som fortfarande kan finnas hos bokhandlare runt om i Norge,

— Vi har nu avlägsnat titeln från våra säljkanaler – och titeln finns heller inte längre tillgänglig hos förlaget. Vi arbetar även med att spåra upp eventuella exemplar i bokhandlar för att få tillbaka dessa, förklarar Schaathun.

Lärarinnan Marit Winnæs från Kampen Skole i Oslo var den som ursprungligen gjorde den hemska upptäckten. Till VG berättar hon att det hela kom som en chock:

— Jag kunde inte tro mina ögon.

Ursprungligen publicerat på Frihetskamp.

Källa:
Aschehoug trekker tilbake skolebok med ordet «neger»


  • Publicerad:
    2017-10-05 13:30