CENSUR. Centerpartiets ledare Annie Lööf menar i ett nytt utspel att hon vill förbjuda ”alla nazistiska symboler”, inklusive Motståndsrörelsens symbol Tyrrunan. Med tanke på att runan har formen av en pil, är det dock oklart exakt hur ett förbud skulle gå till.

Bilderbergaren Annie Lööf.

Bilderbergaren och centerpartisten Annie Lööf har tidigare uttalat att hon inte förstår hur grundlagen fungerar, trots att hon själv är utbildad jurist. Detta i samband med att Motståndsrörelsen demonstrerade i Göteborg den 17 september – en demonstration som Lööf verkar tro ha varit olaglig.

I ett nytt utspel menar hon att ”alla nazistiska symboler” bör förbjudas.

— På något sätt måste vi som politiska ledare visa ett moraliskt ledarskap. Vi är beredda på att förtydliga vad som är hets mot folkgrupp, säger Lööf och fortsätter:

— Det är möjligt att nazisterna kommer att kringgå detta genom att rita om den där runan eller ta ett annat hakkors, men från lagstiftningens sida måste vi visa vad som är rätt och fel, menar juristen Annie Lööf.

Tyrrunan är dock inget hakkors, utan en fornnordisk runa som har formen av en pil. Tvärtom vad etablissemangsmedia försöker påstå så är den inte vald av organisationen utifrån att SS använde sig av symbolen, utan på grund av dess fornnordiska koppling.

I Handbok för aktivister i Nordiska motståndsrörelsen, som förövrigt säljs helt öppet på Nordfront förlag, kan man läsa:

Den samlade symbolen för Nordiska motståndsrörelsen är Riksrunan (symbolen för det nya Nordiska riket). Symbolen består av en Tyrruna och en Ingruna. Tyrrunan symboliserar djärvhet, offervilja, kamp och seger. Ingrunan symboliserar fruktbarhet, skaparkraft men även målmedvetenhet och fokus.

Symbolen är fylld med ett grönt fält som står för vår koppling till naturen och dess eviga lagar. Den vita bården symboliserar vår ras. Runornas svarta färg förmedlar struktur, ordning och disciplin.

Hur ett förbud skulle kunna genomföras, utan att drabba ett stort tal andra symboler som använder sig av pilar, förklarar inte heller Lööf.

Försäkringskassan använder också en symbol i form av en pil.

Nordfront har talat med Nordiska motståndsrörelsens parlamentariska ledare Pär Öberg, som menar att Annie Lööfs utspel är ”skrattretande”.

— Tyrrunan är inte bara ett skyddat varumärke, utan även ett väl inarbetat sådant. Dessutom är den redan juridiskt prövad och därmed helt laglig. När människor ser symbolen så förknippar de den med oss och inte med SS. Symbolen handlar om kampen för vårt folk, med hänvisning till stridsguden Tyr och används i ett mycket större sammanhang än att bara representera nationalsocialismen i sig, förklarar Öberg.

Det återstår alltså att se hur centerledaren rent juridisk ska kunna motivera en sådan censur.

Källa:
C vill få bort nazistiska symboler från gatorna


  • Publicerad:
    2017-09-28 18:00