Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Undersökning: Regeringen vill åsidosätta grundlagen för att stoppa Motståndsrörelsen

Av Redaktionen, 2017-10-16
redaktionen@nordfront.se

VECKANS FRÅGA. Regeringen har uttryckt en vilja att förbjuda Motståndsrörelsen. Nordfront frågade sina läsare om hotet mot föreningsfriheten är på allvar eller är det bara tomma ord.

Efter att Nordiska motståndsrörelsen hållit en mycket lyckad icke-tillståndsgiven demonstration i Göteborg (två veckor innan den stora demonstration som förbjöds av polisen), aviserade statsminister Stefan Löfven att han kallar alla riksdagspartier (förutom SD) till möte om att förbjuda organisationen och/eller organisationens verksamhet.

Enligt Löfven var Nordiska motståndsrörelsens icke-tillståndsgivna (men lagliga) blixtdemonstration samma sak som ”att passera en anständighetens gräns”. Och ”demokratin måste få försvara sig” när grupper med ”fel” sorts åsikter använder sig av de demokratiska rättigheter som man säger är till för alla medborgare.

– Vi måste se över nu, på riktigt, om nuvarande lagstiftning är tillräcklig för att motarbeta den här typen av krafter. Om vi behöver ändra lagstiftningen så att vi så tydligt som möjligt ska motarbeta nazismen, sade Löfven till Ekot den 29 september.

I regeringen finns krafter som vill använda sig av kreativa tolkningar av nuvarande lagstiftning (Morgan Johansson) och de som är inne på att terrorklassa Motståndsrörelsen (Margot Wallström). Nordfront ställde frågan till sina läsare hur förbrytarna egentligen kommer att agera.

Det visar sig att ganska få, 14 procent, av Nordfronts läsare tror på att regeringens krismöte kommer resultera i ett regelrätt organisationsförbud. Men hela 53 procent av de svarande tror att vi kommer få se nya lagar och tolkningar som inskränker grundlagen. Sammanlagt är det alltså 67 procent som ser det som säkert att förbrytarna kommer förbryta sig mot grundlagen på ett eller annat sätt.

25 procent av läsarna menar att mötet inte kommer leda mer än till tomma hot och att man ska visa ”krafttag” mot oppositionen.

Under veckan framkom att regeringen föreslår inskränkning av medborgerliga rättigheter.

Lagen om ”hets mot folkgrupp” kommer ses över för att se om fler ”nazisymboler” kan förbjudas, exempelvis den fornnordiska Tyrrunan. Man kommer även man se över ordningslagen och öka polisens möjlighet att styra över tid och plats för demonstrationer samt öka möjligheten att upplösa allmänna sammankomster. Dessutom ska det utredas om sköldar kan förbjudas på nationella demonstrationer.

Med andra ord vill man inskränka mötesfriheten för specifika politiska grupper (Motståndsrörelsen) och säkerställa att de inte kan försvara sig (förbud mot sköldar) under demonstrationer. När Motståndsrörelsen av polisen därmed bedöms inte kunna försvara sig mot vänsterextremister har polisen alltså möjlighet att styra över tid och plats för var demonstrationen ska äga rum, vilket innebär att polisen kan förlägga Motståndsrörelsens demonstrationer på en åker eller liknande för att ”skydda” demonstranter.

Lagförslagen/lagförändringarna innebär att Sverige blir en totalitär stat som bryter mot demonstrationsrätten och förkastar rättsprincipen om allas likhet inför lagen till förmån för politisk diskriminering.

Veckans fråga är nu borttagen. En ny fråga kommer upp under kvällen.

 

 

Veckans fråga

Varje måndag lägger Nordfront upp en ny omröstning (kvällstid) och sammanfattar den gamla (morgon). Har du förslag på frågor som skulle passa som ”Veckans fråga”? Kontakta då redaktionen@nordfront.se.


  • Publicerad:
    2017-10-16 10:00