INRIKES. Efter Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg i söndags vill regeringen nu bjuda in riksdagspartierna för att diskutera hur de ska försöka stoppa organisationen. Sverigedemokraterna utesluts dock från samtalen, trots Jimmie Åkessons uttalande gällande Motståndsrörelsen under gårdagen

Statsminister Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven (S) vill nu bjuda in riksdagspartierna till en ”diskussion” efter Nordiska motståndsrörelsen lyckade demonstration i Göteborg i söndags.

— Jag tycker så genuint illa om detta, vi håller på att passera en anständighetens gräns. Nu väljer dessutom en sådan här extremorganisation – som jag förstår – att testa polisens gränser, man går ut och marscherar utan tillstånd, säger Löfven och fortsätter:

— Jag tycker att vi på riktigt behöver fundera igenom hur vi både står upp för åsiktsfrihet och demonstrationsrätt och faktiskt försvarar den. För de här krafterna tänker inte på åsiktsfrihet som en del i ett samhälle som de vill ha – utan det är precis tvärtom – och då har demokratin rätt att försvara sig.

Löfven har även bett justitieminister Morgan Johansson (S) att se över frågan, då han anser att Motståndsrörelsens framfart behöver stoppas. Johansson instämmer med Löfven och tycker att de ska bjuda in de borgerliga partierna samt Vänsterpartiet för att försöka samtala fram en lösning.

— Vi börjar där, sedan får vi se vilka förslag som kan komma fram, antingen om det gäller brottsbekämpningsinsatser mot hatbrott eller om det gäller översyn av olika lagar, säger Johansson.

Däremot så väljer de att utesluta Sverigedemokraterna (SD). Enligt Johansson handlar frågan om ett ”klassiskt demokratiskt dilemma”.

— Vi betraktar dem som ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. De har inte samma värdegrund enligt min uppfattning, och därför bjuder vi inte in dem till de här samtalen, säger Johansson.

Detta trots att partiledaren Jimmie Åkesson under gårdagen uttalade sig i Expressens webb-TV program ”Bara politik” om att han tycker att Motståndsrörelsen är en organisation som systematiskt ägnar sig åt ”våld och terror”. Han vågade dock aldrig säga rakt ut att han tycker att organisationen borde förbjudas, utan hävdade endast att detta var någonting som behövde utredas.

Källa:
Löfven upprörs av nazidemonstration 


  • Publicerad:
    2017-09-21 21:30