INRIKES. I den senaste regeringsförklaringen tar Stefan Löfven upp att de nu kommer att satsa hundratals miljoner på att motverka bland annat ”rasism och hatbrott”. Samtidigt pratar han även om Nordiska motståndsrörelsen och den kommande demonstrationen i Göteborg.

Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven tar i den senaste regeringsförklaringen upp att de nu kommer att satsa 750 miljoner kronor ”på en rad rättsvårdande myndigheter”. Pengarna kommer då att gå till bland annat Säkerhetspolisen (SÄPO), Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Kriminalvården.

— Flera brott ska klaras upp. Det blir svårare att vara kriminell i Sverige, säger Löfven och fortsätter:

— Organiserad brottslighet har ingen plats i Sverige. Samhället ska alltid vara starkare än gängen.

Löfven nämner också regeringens nyligen utannonserade satsning på en vision om fler poliser. Men säger att detta nu behöver kompletteras med ytterligare satsningar på det övriga rättsväsendet.

Vidare säger Löfven att ”rasismen” i samhället måste upphöra och tar då samtidigt upp Nordiska motståndsrörelsens lyckade 1 maj demonstration i Falun samt succén i Almedalen. Han säger även att han tycker det är ”skrämmande” med tanke på den kommande demonstrationen i Göteborg och passar även på att hänvisa till ”Förintelsen”.

— Vi har en skyldighet att minnas, för minns vi inte historiens övergrepp, så kan våldet och hatet segra igen. Då sluts en annan cirkel, säger han och fortsätter:

— Snart samlas de i Göteborg. Det är skrämmande. Nu kraftsamlar regeringen arbetet mot rasism och hatbrott i en nationell handlingsplan. Det finns grupper i vårt land som är räddare än någonsin.

Regeringen föreslår därför att säkerheten för minoritetsgrupper och religiösa lokaler ska höjas samt att arbetet för ”transpersoners” rättigheter ska stärkas.

Källa:
Löfven: Satsar mot brott och rasism


  • Publicerad:
    2017-09-12 18:45