ALTERNATIVMEDIA Nyheter Idag grundades för tio år sedan av den tidigare SD-juden Chang Frick. Nu anser han att han uppnått sina mål med tidningen, som därför har upphört att publicera artiklar.

Det var i februari 2014 som den ”libertarianska och liberalkonservativa” nyhetssajten Nyheter Idag grundades av den tidigare SD-juden Chang Frick och Jakob Bergman. Sajten har varit en av Sveriges mest framgångsrika alternativmedier och har sedan några år tillbaka regelbundet använts som källa bland medströmsmedier.

Den 1 april publicerade Nyheter Idag en artikel där man skrev att tidningen kommer att upphöra i sin nuvarande form, vilket gjorde att många tolkade det som ett aprilskämt. Grundaren Chang Frick säger i artikeln att målet med tidningen var att påverka de borgerliga partierna att bli invandringskritiska och att man har lyckats med detta.

— De målsättningar som fanns när vi startade har med råge uppfyllts. Vi kunde inte där och då drömma om vilket genomslag en liten sajt skulle komma att få. Och det är inget jag säger för att det ska låta bra, utan det är verkligen så, säger Frick i en kommentar.

Man skriver också att konkurrensen bland de alternativa medierna har blivit hårdare med ”nya sajter, oräkneliga poddar, youtube-kanaler och substack-sidor”. Nyheter Idag uppfyller därmed inte de behov som man en gång i tiden menar att tidningen gjorde.

Man lovade att nyhetsuppdateringen ”preliminärt” kommer att ”vara irreguljär under några veckor”. Men sedan dess har endast ett par reklamartiklar om casinon publicerats på Nyheter Idag.

Allt innehåll på sajten finns kvar och prenumeranter har fortsatt tillgång till allt material bakom betalvägg, enligt uppgift. Det är fortfarande oklart vad som kommer att hända, även om Chang Frick i artikeln hävdar att han ”har en idé”. Han vill dock inte avslöja mer än att arbetet redan har inletts.

— Det är farligt att lova en massa saker. Det är bättre att arbeta i lugn och ro, sedan får innehållet tala för sig självt, säger han.

Drygt en månad senare är det fortfarande oklart vad som kommer att hända med Nyheter Idag.