MEDIA. Under torsdagen publicerade alternativmediasajten Nyheter Idag en intervju med KD-ledaren Ebba Busch Thor. Detta har upprört vänstermänniskor på Twitter.

Skärmbild från Nyheter Idags intervju med Ebba Busch Thor (KD).

Det var på Annandagen som alternativmediasajten Nyheter Idag, som drivs av juden Chang Frick, publicerade en intervju med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Nyheter Idag har på senare år börjat behandlas alltmer som likvärdig av flera mainstreammedier. Trots detta blev vänstermänniskor på sociala medier väldigt upprörda av publiceringen.

”På riktigt?? Är @kdriks stolta över att medverka i en rasisttidning som NyheterIdag??? Full av SD propaganda?? Nu är verkligen slutet nära för anständigheten i Sverige…”, skriver exempelvis en användare på Twitter. En annan skriver att ”Kristna har ju alltid trivts med nazister”.

Till Dagens Opinion bemöter dock KD:s presschef Per Gudmundsson kritiken. Han säger att man hanterat intervjuförfrågan från Nyheter Idag som man hanterar alla förfrågningar. Gudmundsson konstaterar också att Nyheter Idag är en stor nättidning med en ”intressant läsarkrets” som man bedömt vara mottagliga för Ebba Busch Thors budskap.

— Jag var med när intervjun gjordes. Det är ungefär samma tematik som Mats Knutson (journalist/kommentator för SVT), som också gjorde en intervju. Men Chang Frick har ju en stor förmåga att vinkla till små detaljer, så att det blir spännande. Så jag är säker på att det är läs- och sevärt, säger Gudmundsson.

Angående de upprörda vänsterkänslorna säger han:

— Jag kommer ihåg när jag jobbade på Svenska Dagbladet och skrev en nyhetsartikel på webben där jag refererade till Nyheter Idags Sentio-mätning där SD hade gått om Moderaterna och även då var det ett jävla liv.

— En del reaktioner hade vi nog förväntat oss från dem som ligger till vänster. Det är samma människor som reagera med förfäran så fort det görs ett utspel av i någon form som uppfattas som provocerande på den sidan. Det är inget att fästa någon större vikt med, man försöker kommunicera med de delar av väljarkåren som mottaglig för ens budskap, fortsätter Gudmundsson.

Kan tänka sig bli SD:s statsministerkandidat
I intervjun på Nyheter Idag, som hittills bara delvis har publicerats, avslöjar Chang Frick för Busch Thor att många SD-toppar föredrar henne som statsministerkandidat framför M-ledaren Ulf Kristersson. SD-toppen Sven-Olof Sällström från Västernorrland säger exempelvis att man självklart föredrar Jimmie Åkesson i första hand, men att Ebba Busch Thor kan vara en kompromisskandidat mellan SD och M.

— Det var nytt för mig, svarar Ebba Busch Thor och bekräftar att hon inte utesluter att axla en sådan roll.

— Om det skulle vara det avgörande för att Sverige ska kunna få en ny regering är det klart jag inte kommer säga nej i ett sådant läge, fortätter hon.

Att KD är beredda att regera Sverige med hjälp av SD är i sig ingen nyhet, då man meddelade detta redan i september 2017. Sedan dess har KD försiktigt närmat sig det allt mer växande SD, något som kulminerade i somras då Ebba Busch Thor åt lunch med SD-ledaren Jimmie Åkesson efter att ha deklarerat att man är beredda att samarbeta med alla riksdagspartier.

KD:s alltmer tydliga närmanden till SD har i sig också väckt upprörda känslor. Efter ovan nämnda lunch ställde sig exempelvis Göteborg-sossen Håkan Hallengren frågan när SD och KD tänker öppna sitt första koncentrationsläger.

Läs och se Chang Fricks intervju med Ebba Busch Thor på nyheteridag.se.

Källor:
SD-toppar vill se Busch Thor som statsministerkandidat: ”Klart jag inte kommer säga nej”
KD presschef om Chang Fricks intervju med Ebba Busch Thor
Jimmie Åkesson: Tydligaste beskedet hittills från Alliansen
Ebba Busch Thor i möte med Jimmie Åkesson – vill samarbeta kring sjukvård och migration


  • Publicerad:
    2019-12-27 16:25