YTTRANDEFRIHET. Efter att nättidningen Nyheter Idag avslöjat att Iraks försvarsminister Najah al-Shammari är svensk medborgare, fuskar till sig bidrag, har anmälts för hustrumisshandel och har sexuella relationer med unga män, så hotar ministern att stämma svenska medier.

Iraks försvarsminister Najah al-Shammari som är bidragstagande svensk medborgare och smygbög. Skärmbild.

Nättidningen Nyheter Idag avslöjade i veckan att irakiern Najah al-Shammari, som kom till Sverige som flykting och fick uppehållstillstånd 2009, sedan 2015 har svenskt medborgarskap och är bosatt i en förort till Stockholm.

Denna ”flyktingstatus” hindrar inte att al-Shammari sedan juni i år innehar posten som försvarsminister i Irak, det land han påstås ha flytt ifrån.

Den svenske medborgaren Najah al-Shammari har under sin korta tid som försvarsminister i Irak haft en aktiv roll i de våldsamma attackerna mot demonstrationerna i Bagdad den senaste tiden där hundratals människor har dödats.

I Sverige är al-Shammari mantalsskriven under ett falskt namn, vilket innebär folkbokföringsbrott. Sedan i november är dessutom han och hans hustru anmälda för bidragsbrott, sedan de under en lång tid uppburit bidrag från Försäkringskassan.

I ansökan om bidrag från Försäkringskassan har försvarsministern och hans fru uppgett att de saknar förvärvsinkomst och att de lever på socialbidrag, vilket enligt en källa på polismyndigheten gett dem rätt till bidrag på nästan 9 700 kronor i månaden.

I sitt tal till Landsdagarna på lördagen kommenterade Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson nyheten:

— Bara det faktum att en irakisk försvarsminister alltså lyckas bli sjukskriven i Sverige men inte den med dödlig cancer, det säger en hel del om Stefan Löfvens så kallade ”humanistiska stormakt”. Skamligt!

Nyheter Idag avslöjar också att al-Shammari 2016 polisanmäldes för hustrumisshandel, och att hans fru därefter begärt skilsmässa efter att hon ertappat honom med otrohet genom upprepade sexuella kontakter med unga män, något som hon dokumenterat genom att fotografera konversationer och bilder ur hans mobiltelefon.

Starka reaktioner
Efter avslöjandet att Iraks försvarsminister är svensk medborgare har reaktionerna från många håll varit starka. Debattören Hanif Bali påpekar att eftersom al-Shammari när han kom till Sverige uppgett han varit verksam som militärofficer och general i Irak under Sadam Husseins regim borde han enligt svenska regler ha fått vänta 25 år på medborgarskap.

Även Jimmie Åkesson riktar stark kritik mot beslutet att bevilja al-Shammaris medborgarskap.

— Det är bara ännu ett exempel på hur slappt det är i Sverige. Hur det kan gå till när vi inte har någon koll på vilka som tar sig in i vårt land, vad de gör här, varför de ska vara här och var de sen tar vägen. Det är helt absurt från början till slut den här historien. Man tror knappt att det är sant. Det är en jättestor skandal, säger han.

Nättidningen Samtiden frågar sig också i en artikel: ”Kan hela världen sjukskriva sig i Sverige?”

Kritik riktas dessutom mot al-Shammaris dubbla medborgarskap. Det är i Sverige tillåtet för irakier att ha dubbla medborgarskap, men det gäller inte för personer på högt uppsatta poster enligt landets konstitution. Försvarsminister är definitivt en högt uppsatt post.

Hotar stämma svenska nyhetssajter
I ett skriftligt uttalande från Iraks försvarsministerium hotar försvarsministern Najah al-Shammari att stämma Nyheter Idag och andra svenska medier som rapporterat om hans dubbla medborgarskap och att han misstänks för bidragsfusk.

Det irakiska försvarsdepartementet skriver i ett uttalande som publicerats på Facebook:

Medieplattformar och misstänkta sajter har kommit med fabricerade lögnaktiga nyheter […]  i syfte att skada ministerns personliga och yrkesmässiga liv.

al-Shammari har enligt uppgift anlitat en svensk advokat med uppdraget att stämma såväl svenska som arabiska tidningar som ”tagit upp falska påståenden”.

Nyheter Idags chefredaktör Chang Frick kommenterar hoten om stämning:

— Vår publicistiska idé är att alltid granska makten. Bara för att du råkar vara försvarsminister i ett annat land betyder det inte att du är fri från granskning. De uppgifter vi publicerar är mycket noga kontrollerade och kommer ur dokument som polisutredningar.

Historien har också gett upphov till satiriska inlägg, till exempel nedanstående bild som hämtats från Twitter:

Skärmbild Twitter

Källor:
Iraks försvarsminister hotar stämma svenska nyhetssajter
Iraks försvarsminister hotar stämma Nyheter Idag – efter vårt avslöjande


  • Publicerad:
    2019-11-24 13:00