UTRIKES. De massiva våldsamma protester som skakar Irak kan underblåsas av en tredje part.

Under den senaste veckan har Irak skakats av våldsamma protester mot den styrande regeringen. Bland annat har butiker vandaliserats och en del har försökt att inta Green Zone i Baghdad, vilket är området där utländska ambassader befinner sig.

Demonstranterna kritiserar regeringen för att vara korrupt och för att den inte gjort något åt den utbredda arbetslösheten och den enligt dem undermåliga samhällsservicen.

Totalt har protesterna resulterat i 104 dödsfall, däribland åtta poliser, och över 6 000 skadade. Internet har även stängts ner i orosdrabbade delar av landet i syfte att dämpa protesterna, vilket inte verkar ha fått avsedd effekt.

Samtidigt som den irakiska militären erkänt att de använt övervåld i vissa situationer har en talesman för inrikesdepartementet antytt att krypskyttar från en tredje part kan ligga bakom delar av dödsfallen på båda sidor. Enligt en libanesisk tidning ska dessa krypskyttar vara anställda av den proisraeliska saudiska ambassaden i syfte att trappa upp våldet och hatet parterna emellan.

Liknande historier kom till ytan under Maidan-kuppen i Ukraina 2014 när icke identifierade personer sköt ihjäl både poliser och provästliga demonstranter.

Källor:
Iraq says all evidence points to ’malicious hands’ in protests
Iraq protests: All the latest updates
Ukraine crisis: bugged call reveals conspiracy theory about Kiev snipers


  • Publicerad:
    2019-10-07 21:40