SVERIGE. Medan utredningarna om bidragsbrott, folkbokföringsbrott och brott mot mänskligheten har lagts ned mot Iraks tidigare försvarsminister Najah al-Shammari dömdes hans grovt kriminella son senast i somras för att ha besökt Karolinska sjukhuset knivbeväpnad.

Najah Al-Shammari (t.h) i samtal med USA:s försvarsminister Mark T. Esper (t.v). Foto: U.S. Army Staff Sgt. Nicole Mejia (Public domain).

Det var Nyheter Idag som först avslöjade att den sjukskrivne svenske medborgaren Najah Hasan Ali al-Adeli i själva verket var Iraks försvarsminister Najah al-Shammari, en före detta officer i Saddam Husseins armé.

Historien kom sedan att utvecklas med avslöjanden om att den irakiske försvarsministern sökt sexuella kontakter med män i Sverige genom att bland annat dela bilder på sin penis via bögdejtappen Grindr.

När förundersökningar inleddes mot al-Shammari om bidragsbrott och folkbokföringsbrott flydde han till Irak, men kom efter alla skandaler snart att avgå som försvarsminister tillsammans med hela regeringen i hemlandet. Det senaste beskedet i fallet al-Shammari är att han flyttat tillbaka till Sverige och att samtliga brottsutredningar mot honom har lagts ned.

Nordfront kan nu också avslöja att hans son, Ali Najah Hasan Al-Adeli, är en tungt kriminellt belastad ung man boende i det invandrartäta Vårby i Stockholm. Hade hans far inte lyckats lura till sig uppehållstillstånd eller nekats svenskt medborgarskap i enlighet med svensk lagstiftning hade den kriminelle sonen med största sannolikhet bott i Bagdad istället.

Iraks tidigare försvarsministers son Ali Najah Hasan Al-Adeli (980910-0077). Foto: Passfoto/Polisen.

Förnedringsrån mot svensk
2018 dömdes Ali Al-Adeli till två månaders fängelse för rån och övergrepp i rättssak efter att under knivhot mot en svensk pojke tilltvingat sig en jacka, en mobiltelefon, en halskedja, kontanter, en hörlursadapter och ett bankomatkort från vilket han plockade ut 900 kronor i kontanter. Han passade också på att hota brottsoffret för att försöka få honom att inte anmäla rånet. I allt väsentligt beskrivs dådet i domen som ett klassiskt så kallat förnedringsrån, en typ av antisvensk invandrarbrottslighet som uppmärksammats alltmer den senaste tiden.

Ali (t.v.) fastnade på övervakningskamera vid Liljeholmens tunnelbanestation i samband med rånet. Foto: Polisen.

Bara månader senare dömdes Al-Adeli för olovlig körning, något han förnekade genom att hänvisa till att han har ett ”irakiskt körkort”. Exakt hur han ska ha erhållit ett sådant körkort utreddes dock aldrig, trots att han varit folkbokförd i Sverige sedan han var 14 år.

Ungefär samtidigt ansökte en svensk flicka som nyligen avslutat en relation med Ali Al-Adeli om kontaktförbud mot honom. Ansökan avslogs med motiveringen att han inte tidigare dömts för brott mot närstående.

Det irakiska körkort som Ali utan framgång försökt använda i Sverige vid flera tillfällen. Foto: Polisen.

Misshandlade, hotade och förnedrade svensk ex-flickvän
Men i mars 2019 dömdes Al-Adeli till tre månaders fängelse för flera brott mot samma svenska flicka som vid tiden var mellan 15 och 17 år. Han ska bland annat ha spottat på den svenska flickan, misshandlat henne, kallat henne för hora och andra okvädningsord samt hotat henne.

I ett stort antal SMS fick han dessutom den svenska flickan att frukta för sitt eget och sina familjemedlemmars liv. SMS:en innehöll budskap som ”jag kommer fucking slå sönder dig din jävla slyna vänta bara jag kommer nu”, ”aa det känns bra när jag kastar en molotov med bensin i din fucking lägenhet rak genom balkongen vänta du vill leka va jag skiter om jag sitter inne men du ska sova som en råtta på gattan”, ”softa jag ska grilla hela familjen” och ”om jag inte får tag i dig får tag i din familj så ditt hjärta brinner”.

Utdrag ur SMS-konversation mellan Ali och hans svenska exflickvän. Foto: Polisen.

Vissa av brotten skedde dessutom inför flickans 11-åriga lillasyster, vars inspelade barnförhör var en viktig bevisning under rättegången.

Greps knarkpåverkad i BMW – med kokain redo för försäljning
Ali Al-Adeli dömdes under samma rättegång dessutom för innehav av kokain förpackade i påsar för försäljning, samt för att återigen ha kört bil olovligen och knarkpåverkad. Ett urinprov visade att Ali var påverkad av cannabis och inte kokain, vilket gör det än mer troligt att det portionsförpackade kokainet inte var för eget bruk.

Ali greps i en BMW misstänkt för brotten mot exflickvännen. I bilen hittades bland annat en kniv och kokain förpackat i påsar som låg gömd i en strumpa. Foto: Polisen.

Kokainet låg förpackade i påsar, troligtvis för försäljning, inuti en strumpa. Foto: Polisen.

Under Ali Al-Adelis madrass i dennes sovrum hittade polisen också en halvautomatisk startpistol med tillhörande ammunition, men det vapenbrottet kom han att frias för då tingsrätten inte fann det ”bortom allt rimligt tvivel” att det verkligen var hans pistol. Man hittade även ytterligare en strumpa med portionsförpackad kokain i Alis sovrum.

I Alis sovrum hittades ännu fler påsar med kokain. Foto: Polisen.

Startpistol som hittades under Alis madrass. Ali friades dock för åtalet om vapenbrott. Foto: Polisen.

Hotade kvinnlig kriminalvårdare på anstalt
Medan Al-Adeli avtjänade sitt fängelsestraff på anstalten Asptuna kom han också att hota en kvinnlig kriminalvårdsanställd till livet. För detta dömdes han i december 2019 till dagsböter.

Knivbeväpnad på sjukhus efter bilolycka
I juni föll den senaste domen mot Ali Al-Adeli. Han hade då besökt Karolinska sjukhuset med skador som polisen misstänker var från en bilolycka och var vid tillfället av oklara anledningar beväpnad med kniv. Även för detta brott fick han dagsböter.

Kniven som Ali var beväpnad med under ett besök på Karolinska sjukhuset tidigare i år. Foto: Polisen.

Källor:
Södertörns TR: B1891-18, B 1891-18, B 15944-19, B 11649-18, B 8207-20


  • Publicerad:
    2020-07-29 15:00