INRIKES. Iraks tidigare försvarsminister, Najah al-Sammari har flyttat tillbaka till Sverige. Den före detta ministern har tidigare bott i Sverige där han ägnat sig åt bidragsfusk, hustrumisshandel och homosexuella relationer. 

Iraks försvarsminister Najah al-Shammari som är bidragstagande svensk medborgare och smygbög. Skärmbild.

I slutet på förra året avslöjades att den tidigare irakiska försvarsministern, Najah al-Shammari sedan 2009 bott i Sverige. I Sverige var han sjukskriven, folkbokförd under felaktigt namn och mottog sjukbidrag från försäkringskassan, samtidigt som han var försvarsminister i Irak.

Efter att skandalen avslöjades flyttade al-Shammari hem till Bagdad i Irak.

Under sin tid som försvarsminister spelade al-Shammari en viktig roll i de attacker som utfördes mot oppositionella i en demonstration i Bagdad i slutet av förra året, där över 400 personer uppges ha dödats. Av den anledningen utreddes han för brott mot mänskligheten, bidragsfusk och brott mot folkbokföringslagen.

Nu har alla brottsmisstankar lagts ner och al-Shammari har flyttat tillbaka till Sverige, detta bekräftar Skatteverket i Stockholm.

— Han har besökt Skatteverkets kontor i Solna och lämnat in en återvandringsanmälan. Anmälan lämnades in den 30 juni, berättar en handläggare för Expressen.

Handläggaren på Skatteverket berättar vidare att ett ärende har inletts där al-Shammari fått krav på att lämna in kompletteringsuppgifter. Även en släkting till den före detta ministern bekräftar att han har flyttat tillbaka till Sverige.

al-Shammari har sedan 2015 haft svenskt medborgarskap, som han behöll även när han flyttade hem till Irak.


  • Publicerad:
    2020-07-24 18:00