MASSINVANDRINGEN. Ett servicehus i Stockholm som skulle renoveras och byggas om tvingade i höstas de boende att flytta och att ansöka om nya servicelägenheter. I väntan på renoveringen som inte kan komma igång förrän hösten 2021, kommer huset istället att fungera som genomgångsboende för migranter.

En strid ström av främlingar på väg till Sverige trots ”stängda” gränser. Genrebild: Twitter.

Ett servicehus i Fruängen i Stockholm med ett 60-tal lägenheter stängdes i höstas eftersom det skulle renoveras och byggas om till seniorbostäder. De boende, bland dem 19 gamla människor, tvingades att flytta och att ansöka om nya servicelägenheter, skriver Stockholm Direkt.

När de boende väl flyttat ut så stod huset tomt.

Renoveringen kan nämligen inte starta förrän alla tekniska utredningar av fastigheten, upphandlingar samt bygglov är klara vilket de enligt fastighetsägaren Micasa blir först hösten 2021.

Under tiden ska huset hyras ut till SHIS – ”stadens bostadssociala resurs” – som riktar sig till ”ungdomar, ensamstående vuxna och familjer som på grund av olika skäl inte har tillträde till den ordinarie bostadsmarknaden”. SHIS kommer i sin tur att hyra ut lägenheterna till ”nyanlända” som fått uppehållstillstånd i Sverige och som Migrationsverket skickat till Stockholm.

Det tidigare servicehuset blir nu ett genomgångsboende där främlingar hyr in sig medan de skaffar en permanent bostad.

— Eftersom det har varit servicehus med riktiga lägenheter kommer det att fungera utmärkt. Huset behöver renoveras och ytskikt har varit med ett tag men i förhållande till att inte ha någon bostad alls så är det jättebra, säger Anna Mölgård, stadens samordnare för nyanländas boende.

Eftersom Migrationsverket just nu inte tar emot nya kvotflyktingar på grund av coronapandemin och inställd flygtrafik så är läget lite osäkert. Så kallade ”flyktingar” tar sig emellertid in i landet på andra vägar och i år räknar Stockholm med att ta emot 856 förhoppningsfulla nya migranter.

Ytterligare ett ”genomgångsboende” för ”nyanlända” byggs i närheten. I Mellanbergsparken byggs just nu modulhus med ett 60-tal lägenheter som kommer att stå klart i sommar.


  • Publicerad:
    2020-05-01 15:40