ASYLINDUSTRIN. Millmark center i Sörmark utanför Torsby har fått en ny ägare som ämnar göra om centret till asylboende. De boende ombeds vara utflyttade inom en månad eftersom Migrationsverket betalar bättre i hyra.

Erik_Johansson

Erik Jonsson, den nye ägaren, utanför sitt företag Frykdalens Bil. BILD: Exponerat.net.

Det var under fredagen som den nye ägaren och företagaren Erik Jonsson tillsammans med en kollega och ett uppsägningskontrakt besökte de boende på fastigheten för att meddela planerna på ett asylboende. De boende fick även veta att de helst skulle vara utflyttade inom en månad, trots att förhandlingarna med Migrationsverket inte ens är färdiga.

— Vi uppfyller kraven och har blivit godkända. Men det är ett steg av många, det är en massa instanser på Migrationsverket som ska gås igenom och det kan bli avslag någonstans så det kanske inte blir något alls. Saker tar alltid stora proportioner innan man har alla fakta, säger den nya ägaren.

Jonsson uppges under sina förhandlingar med Migrationsverket ha blivit erbjuden 350 kronor per person och dygn, med de siffrorna beräknas han få över en och en halv miljon kronor i månaden av verket.

dv

Skärmdump från VF.se.

Den 70-åriga Evy Hellqvist är en av de som bor på Millmark och som nu riskerar att bli utkastad. Själv vill hon inte flytta, utan trivs där hon bor.

— De sparkar ut hyresgästerna, och de gör det väldigt fort. De säger att vi får någon slags ersättning om vi flyttar inom en månad. Jag har inte så lätt att flytta på mig och jag trivs här. Jag har anlagt en liten trädgård som jag sköter om och kan inte tänka mig att bo i en lägenhet där jag inte har något att göra, säger hon.

Migrationsverket har gett tillstånd för 144 asylsökande i huset där det nu bor 10 personer. Det är inte första gången någon försöker göra om Millmark center till asylboende. Den förre ägaren försökte också öppna asylboende, men fick då avslag från Migrationsverket.

— Det är rent ut sagt för jävligt tycker jag, vi har fått läsa i tidningar och hos Migrationsverket vad som är på gång, innan i fredags så hade vi inte fått höra någonting från fastighetsägaren. Jag har bott här i snart två år och fått en dotter under tiden som ska skolas in på dagis, och så måste vi flytta mitt upp i allt som det ser ut nu! Dessutom mutar de oss med erbjudanden om att få två månaders hyra tillbaka om vi är utflyttade inom en månad, säger Viktor Hansson, en av de boende.

Thomas Saglind, jurist på Hyresgästföreningen, säger dock att hyresvärden inte kan säga upp de boende då det inte finns ett beslut fattat i frågan:

— Då faller ju argumentet om varför hyresgästerna måste flytta. Sedan är det så att Hyresnämnden är den instans som prövar en uppsägning, vilket betyder att hyresgästerna inte behöver skriva på en uppsägning förrän den har prövats rättsligt.

Källor:
Inte tillåtet säga upp boende i Sörmark
Hyresgäster kastas ut för att skapa asylboende


  • Publicerad:
    2015-05-18 20:19