MASSINVANDRING. Stora protester har riktats från asylsökare mot asylhotellet Kulthammar i Järvsö i Ljusdals kommun. De boende på hemmet är missnöjda med standarden i lokalerna och menar att det luktar illa och att maten inte är bra. Migrationsverket har nu gett efter för deras krav och ska nu förbättra boendet.

Under måndagen bröt stora protester ut och de 200 asylsökare som bor på asylhotellet Kulthammar höll en demonstration utanför boendet. Protesterna handlade om att de boende var missnöjda med standarden på hotellet. De menar att det luktar illa på hemmet, maten håller inte måttet och att städningen på boendet är dålig.

— Det är mer som ett fängelse än ett boende, ska en person ha ropat under protesterna.

Polisen ska under veckan ha fått rycka ut åtminstone fyra-fem gånger till boendet efter larm om att asylsökarna ska ha hotat både personal och andra på boendet. Hoten ska inte haft något med protesterna att göra.

Bland annat ska ett fönster ha krossats efter att en asylsökare menade att han fått för lite bröd. Även en 25-årig man ska ha gripits misstänkt för olaga hot eventuellt grovt olaga hot efter att någon form av knivhot ska ha skett.

Enligt Fria Tider ska polisen också ha varit tvungna att rycka ut till centrala Järvsö efter att asylsökarna gett sig in till stan för att visa sitt missnöje mot att svenskarna inte ger de ett bättre boende att bo på.

Efter protesterna har nu Migrationsverket gett med sig för asylsökarnas krav och man har lovat att man ska förbättra standarden på boendet.

Kjell Roos, föreståndare på Kulthammar, anser att kritiken mot boendet är påhittat och att skälet till att asylsökarna klagat på Kulthammar är för att de vill ha egna bostäder. Han menar också att ingen har tidigare påtalat de så kallade problemen för honom.

— Det är ingen som har kommit till oss och pratat om problemen. Vi har inte haft några problem innan den här helgen då det kom en dåre och slog sönder halva matsalen, säger Roos.

Föreståndaren anser även att kritik om städningen är obefogad och säger följande:

— Vi har städpersonal där, men det går några timmar så har de stökat ner igen. Men det är ett problem på alla anläggningar.

Källor:
”Ägaren: ”Det är ett asylboende i toppklass”
TV: Asylboende demonstrerar för förändring


  • Publicerad:
    2015-07-09 17:15