INRIKES. På asylboendet Bergby gård i Norrtälje kommun inleddes i fredags en hungerstrejk. Anledning ska vara att en i personalen betett sig rasistiskt mot ”flyktingarna”.

Det var i fredags ett 50-tal ”flyktingar” inledde en hungerstrejk på asylboendet Bergby gård i Norrtälje kommun.

Enligt ”offren” beror strejken på att en anställd på boendet ska ha betett sig rasistiskt under en längre tid.

På lördagen fortsatte protesterna och fem representanter från ”flyktingarna” diskuterade med ägaren till boendet, Göran Larsson, samt platschefen Petronella Werngren under ett extrainsatt möte om hur situationen ska lösas.

Senare under dagen stod det klart att ”flyktingarna” inte var nöjda utan ämnade fortsätta med strejkandet, något som förvånade Göran Larsson:

– Vi var överens om att göra vissa ändringar i vårt arbete, och tog i hand efter mötet. Men sen blev läget ett annat när representanterna talat med de övriga asylsökanden, säger han.

Han berättar även att flyktingarnas krav varit omöjliga att tillgodose:

– De kräver att två anställda på Bergby gård ska avskedas. Men vi kan inte tillmötesgå deras krav då vi måste ta hänsyn till arbetsrättslagar. Dessutom tycker inte vi att det finns några konkreta rasistiska händelser att ta fasta på, säger Larsson vidare.

Idag, söndag, berättar en av ”flyktingarnas” representanter att strejken fortsätter:

– Om någon insjuknar på grund av hungerstrejken så ligger ansvaret hos Bergby gård och dess ägare, säger han.

Migrationsverket å sin sida vill inte ta på sig något ansvar för den uppkomna situationen utan lägger det på Bergby gård.

Källa:
Hungerstrejk inledd på asylboende


  • Publicerad:
    2015-03-15 21:45