ASYLINDUSTRIN. Gästis beskrivs som en del av staden Jokkmokks kulturarv. Planerna på att göra om hotellet till asylboende för att husera invandrare upprör.

Gästis_Jokkmokk

Tätorterna Jokkmokk och Porjus i Jokkmokks kommun väntas tillsammans ta emot närmare 300 invandrare, därför planerar Stockholmsbolaget Carewell group AB att göra om hotellet Gästis till asylboende. Att en kommun som Jokkmokk tar emot så många främlingar uppges kunna likställas med att Stockholm tar emot 54 000 invandrare, i en smäll.

Ortsbon Hannes Bergqvist upprörs över hur en privat aktör, med hjälp av Migrationsverket, kan köra över en svensk kommun som de gör.

— Det Bolaget har ingen känsla för vår kommun. I så fall ska företaget stå för att socialtjänsten funkar och att det finns dagisplatser. Då skulle inte kommunen behöva gå på knäna. Vår kostym är inte anpassad för det här, och jag har svårt att se hur vi ska kunna upprätthålla en bra skola. Det är nog svårt att rekrytera lärare redan nu, säger han.

Vidare menar han att det känns tungt att Gästis kommer att stängas för allmänheten, en verksamhet som grundades 1915 och firar hundraårsjubileum i år.

— Folk gillar Gästis. Det är en del av Jokkmokks kulturarv, så det svider nog extra mycket för Jokkmokkarna. Man käkar lunch där och det har varit ett slags centrum för vintermarknaden i alla år, säger Bergqvist.

Själv föreslår han att kommunen ska bekämpa planerna på ett asylboende, som exempel nämner han Eslövs kommun som satte stopp för asylkungen Bert Karlsson genom att helt enkelt köpa upp lokalen han tänkt förvandla till asylboende.

Bergqvist har kontaktat kommunchefen Anders Nygårds och delgivit honom sina synpunkter, men kommunchefen menade bland annat att ”flyktingsituationen i världen är lösningen på våra utmaningar i Jokkmokks kommun”. Något Bergqvist menar är ett absurt ställningstagande.

— Det är ett helt absurt uttalande. Ju mer jag tänker på det desto mer vansinnigt känns det att vår kommuns framtidslösning ligger i flyktingströmmar. Ska vi hoppas att kriget fortsätter då?, menar han.

— Det är orimligt att kommunen inte har självbestämmanderätt i den här frågan. Vi ska ta emot så många som kommunen klarar av, sedan är det stopp, avslutar Bergqvist.

Källa:
Han är kritisk mot asylboendet


  • Publicerad:
    2015-05-18 18:40