NORRLAND. Efter att det statliga bolaget Vattenfall valt att flytta 40 tjänster från Jokkmokk går debattören Lotta Gröning ut och menar att Norrland borde få rösta om självständighet gentemot den svenska staten. En omröstning på SVT Norrbottens hemsida tyder på att många norrlänningar håller med.

"Lapporten" i Abisko, Norrbotten.

”Lapporten” i Abisko, Norrbotten.

På grund av ”besparingar” beslutade nyligen det statliga energibolaget Vattenfall att flytta 40 tjänster från Jokkmokk i Norrbotten. Detta har gjort invånarna i kommunen väldigt upprörda och nu går debattören Lotta Gröning ut och föreslår att en omröstning bör hållas om självständighet för hela Norrland, ungefär såsom Skottland gjort i Storbritannien. Enligt Gröning finns inget förtroende för svenska staten bland norrlänningar.

— Det är en befrielse att norrlänningarna säger ifrån. Man har blivit grundlurade i åratal, säger hon.

Gröning påpekar bland annat att staten investerat miljarder i Jokkmokk kommun men låter inte kommunen ta del av vinsterna. En folkomröstning om självständighet tror hon skulle sätta press på regeringen att börja föra en mer landsbygdsvänlig politik.

Enligt en omröstning på SVT Norrbottens hemsida är 89 procent positiva till Grönings förslag om en folkomröstning för självständighet, 9 procent är negativa och 2 procent osäkra.

Lotta Gröning var tidigare chefredaktör på dagstidningen Norrländska Socialdemokraten och jobbar nu bland annat som krönikör på Expressen. Trots hennes koppling till ”etablerad” media och att hon ofta har ett så kallat vänsterperspektiv har hon inte heller dragit sig för att komma med hård kritik mot staten och etablissemanget emellanåt. Bland annat kallade hon rikspolischefen Dan Eliassons uttalande om Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna under Almedalsveckan i sommar för ”lika patetiskt som hans armband han delar ut på stora musikfestivaler som uppmanar till att inte begå sexuella övergrepp”.

Källor:
Självständighet för Norrland
Eliassons utspel om Åkesson är patetiskt


  • Publicerad:
    2016-08-12 17:30