MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Fredagen den 10 juni åkte en delegation från Näste 6 till Uleåborg i norra Finland för att knyta kontakter och överlämna en del kläder och leksaker som samlats ihop till förmån för den finska avdelningen av Motståndsrörelsens hjälporganisation ”Finska hjälpen”.

Oulu111

Sedan en tid tillbaka har medlemmar i det snabbt växande Näste 6 i norra Norrland sökt kontakt med de finska organisationskamrater som lever och verkar i Uleåborg på andra sidan Bottenviken. Trots att dessa är den närmaste gruppen aktiva organisationsmedlemmar utanför nästet för många i Norrland har kontakter tidigare varit sparsamma. Därför var det hög tid för oss att genomföra en resa till vårt grannland i öst.

En annan anledning till resan var att överlämna ihopsamlade kläder och leksaker till den hjälporganisation som Nordiska motståndsrörelsen i Finland driver (mer om denna längre ned i artikeln) under namnet ”Finska hjälpen”. Detta eftersom något motsvarande tyvärr inte finns i Sverige ännu. Dessutom är de ”vanliga” secondhand butikerna i Sverige, dit svenskar vanligtvis vänder sig med gåvor, ibland tvivelaktiga vad gäller arbetssätt, mål och ekonomi och medlemmarna i Näste 6 ville känna sig säkra att deras gåvor gick till rätt ändamål.

Fredagen den 10 juni begav sig därför en delegation bestående av nästeschefen Robert Eklund och två partimedlemmar med bil och släp som man fyllt med tolv flyttkartonger med gåvor mot Finland och staden Uleåborg, där den nordligaste aktivistgruppen i Finland har sitt säte.

På plats möttes vi upp av gruppens ledare Juhani Keränen med kamrater och fick följa med till en av aktivisternas hem där hans fru redan tillagat en mycket god köttsoppa åt de trötta resenärerna. Efter måltiden följde en flera timmar lång och intressant pratstund där alla möjliga politiska och organisatoriska ämnen avhandlades.

Mätta och belåtna åkte sedan några hem till sig medan andra stannade kvar i lägenheten för övernattning.

Dagen efter besökte vi ett monument i Uleåborg som rests till minne av SS-soldater som stridit för Finland under finska fortsättningskriget mot Sovjet. Det var en speciell känsla för oss svenskar att se att man trots alla år av indoktrinering och hat ändå låtit detta monument över de tappra män som försvarade Finland och i förlängningen hela Norden och Europa mot den bolsjevikiska ondskan stå kvar.

IMG_9648

Sten som SS-soldater rest i Uleåborg. Klicka för större.

Efter detta fick vi en rundtur i centrala Uleåborg. Även om ingen av oss tidigare besökt staden kändes allt väldigt bekant. Stadens uppbyggnad och utseende likväl som människorna gjorde att man verkligen insåg att vi är brödrafolk och att ett enat Norden är den rätta vägen att gå för oss.

Den stora skillnaden jämfört med en svensk stad var dock den nästan totala avsaknaden av rasfrämlingar. Med några få undantag såg man bara vita människor vart man än gick och vi konstaterade att det påminde om Sverige för kanske 20 år sedan. Våra finska kamrater berättade dock att det trots allt blivit betydligt fler främlingar i Finland under det senaste året, något som den finska befolkningen förstås märkt av.

IMG_9662

Efter utflykten blev vi återigen bjudna på en god måltid mat och vi bestämde att vi ska fortsätta hålla kontakten och regelbundet träffas för gemensamma aktiviteter, både sociala och utåtriktade politiska.

Innan vi åkte hem överlämnade vi de kartonger vi medtagit och som togs emot med stor tacksamhet. De berättade också att gåvorna framförallt kommer att skänkas till fattiga finska familjer, som är deras huvudmålgrupp.

fin

IMG_9683

Sammanfattningsvis var det en mycket trevlig, nyttig och givande resa och vi fick god kontakt med våra finska kamrater som gör ett fantastiskt jobb med det politiska och sociala arbetet. I framtiden kommer vi som sagt hålla regelbunden kontakt med dem och även anordna gemensamma aktiviteter med jämna mellanrum.

Nedan följer en intervju som genomfördes med Juhani Keränen, gruppchef i Uleåborg.

Hej Juhani, berätta för Nordfronts läsare lite om dig själv!

Hej! Jag heter Juhani Keränen. Jag är 21 år gammal och aktivist i Nordiska motståndsrörelsen samt gruppchef för organisationen i Uleåborg. Jag gör också det nationalistiska radioprogrammet Studio 204 för Riimuradio, vilket är den finska avdelningens nätradio. Bland annat intervjuade jag nyligen Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg. (Lyssna på intervjun här)

När anslöt du dig till Nordiska motståndsrörelsen och hur kom du i kontakt med organisationen?

Jag kom först i kontakt med rörelsen när jag hittade organisationens hemsida 2012 medan jag letade information om vad nationalsocialismen verkligen handlar om. Ungefär ett år senare kontaktade jag organisationen och efter ytterligare ett år bestämde jag mig för att aktivera mig i Motståndsrörelsen.

juhanni

Juhani Keränen talade vid förra årets Aktivistdagar.

Hur ser det finska folket på nationalsocialism i allmänhet och på Nordiska motståndsrörelsen i synnerhet?

Människor blir mer och mer bekanta med vårt namn och de känner igen vår Tyr-fana allt oftare. När vi träffar och pratar med människor i vår gatuaktivism märker vi att det finska folket blir väldigt nyfikna när de får nationalsocialistiska flygblad och vår upplevelse är att en majoritet av folket delar Motståndsrörelsens värderingar.

Hur såg nationalsocialismen före andra världskriget ut i Finland?

I Finland fanns flertalet nationalsocialistiska organisationer före andra världskriget. Den största var Finlands Folkorganisation som leddes av jägarkaptenen Arvi Kalsta och som hade uppemot 20 000 medlemmar när den var som störst. För svensktalande läsare som är intresserade i ämnet skulle jag vilja rekommendera böckerna Führerns trogna följeslagare. Den finländska nazismen 1932-1944 av Henrik Ekberg samt Hakkorset på vikingaseglet: Nazismens kopplingar till Svenskfinland 1932-48 av Martin Andersson.

Finland var tidigare känt för sin strikta invandringspolitik, men under det senaste året har man öppnat upp sina gränser för nästan 30 000 ”flyktingar”. Hur har detta påverkat landet och vilka reaktioner har ni sett hos allmänheten?

Ja, nästan 30 000 ”flyktingar” kom till Finland förra året. Detta ledde till mycket ilska hos vårt folk. Demonstrationer mot invandringen har blivit väldigt populära och de ”antirasistiska” motdemonstrationerna är alltid mycket mindre. Vi har även sett en stor ökning av ansökningar till vår organisation.

Berätta mer om Finska hjälpen!

Tanken med Finska hjälpen är att på olika sätt hjälpa finländare som är i behov av hjälp. Särskilt finska familjer är vårt huvudfokus eftersom de är livskraften för vårt folk och vår ras!

Finska hjälpen anordnar gatupatrulleringar, mat- och klädesdistribution, städning av miljön och i framtiden vill vi organisera så många aktiviteter som möjligt för att hjälpa det finska folket.

Ifall Nordfronts läsare vill donera eller på något sätt hjälpa Finska hjälpen, hur bör de gå till väga?

Det bästa sättet för Nordfronts läsare att hjälpa Finska hjälpen är att donera kläder. De kan komma i kontakt med Finska hjälpen på vapaaehtoiset@suomalaisapu.fi och även tips och idéer på ytterligare sätt vi kan hjälpa vårt folk på uppskattas!

På vilka sätt anser du att vi kan utveckla samarbetet inom organisationen mellan de olika nordiska länderna?

Jag tycker att det här vi gjort med er denna gång är ett bra exempel. Det måste inte alltid handla om gatuaktivism. Detta var ju mer av en social aktivitet och jag tror att diskutera med och lära känna sina nordiska kamrater är ett utmärkt sätt att stärka sin motivation och fördjupa sin förståelse för vad det innebär att vara en del av den kamp som Nordiska motståndsrörelsen för! Social aktivitet är också en bra grund för att planera samarbete inom aktivism.

Är det något mer du vill berätta för Nordfronts läsare om Nordiska motståndsrörelsen i Finland? Kanske något nytt spännande projekt?

Vi har definitivt några spännande projekt på gång och vi är mer närvarande och aktiva på gatan än någonsin, men jag vill inte förstöra överraskningen utan ni får helt enkelt vänta och se.


  • Publicerad:
    2016-06-17 12:00