ROVKAPITALISM. Bert Karlsson har länge varit asylindustrins okrönte konung och fakturerade förra året knappt en miljon om dagen för att ordna boende åt utlänningar. Trots det är han inte nöjd utan hade hoppats på mer avkastning.

BertFjärt

Förra året, när asyltrycket på Sverige var större än någonsin, fakturerade Bert Karlsson genom sina barns bolag Jokarjo AB 345,7 miljoner kronor till Migrationsverket. Det gör honom till den störste asylentreprenören i Sverige med råge. Trots det är han inte nöjd.

— Jag hade hoppats på fler anläggningar och vinstmarginalen blir inte lika stor för vi har haft en massa uppstartskostnader för alla nya anläggningar, säger Karlsson.

Vidare menar han att boenden i kommunernas egen regi har satt käppar i hjulen för hans asylimperium.

— Jag har fått konkurrera mot kommuner som har egen flyktingverksamhet. Skara kommun är värst, de har till och med ringt runt till andra kommuner och misskrediterat oss, säger han.

Under förra året fakturerade samtliga asylentreprenörer totalt 3,3 miljarder kronor till Migrationsverket. En stor del av den summan går till ren vinst för företagen som ligger bakom asylindustrin och exempelvis bolaget Tofta snickeri AB, som ägs av Bertil Andersson, äger inte ens några fastigheter där det bedrivs boende utan agerar bara mellanhand och lägger på procent. Trots miljonvinster har Andersson 1,2 miljoner kronor i skatteskuld.

Bert Karlsson har tidigare påpekat att han hade kunnat spara miljarder skattekronor, men väljer istället att sko sig själv utan till synes några samvetskval alls.

— Det är fruktansvärda vinster, vi pratar om 50 procent i vinstmarginal. Det är de vinsterna som kommunen gör. Jag skulle kunna sänka priset och spara miljardbelopp åt skattebetalarna, menade Bert Karlsson i en tidigare intervju.

Här är en lista på de tio största bolagen i asylindustrin:

1. Jokarjo AB: 345,7 miljoner kronor

2. Tofta snickeri AB: 91 miljoner kronor

3. Attendo Individ och familj AB: 77,3 miljoner kronor

4. Carewell Group AB: 53,5 miljoner kronor

5. Restad Gård AB: 50,9 miljoner kronor

6. Sportsbaren Arena i Halmstad AB: 45,6 miljoner kronor

7. Radan fastigheter AB: 41,1 miljoner kronor

8. Kulthammar AB: 41 miljoner kronor

9. Hero Sverige AB (norskägt): 39,8 miljoner kronor

10. Svenska Hem Arena AB: 38,4 miljoner kronor

Källa:
Bert Karlsson tjänar mest i Sverige på flyktingboenden


  • Publicerad:
    2016-02-16 18:30