GÄVLE. Snart kan planerna på ett gigantiskt boende för utlänningar på ett fartyg bli verklighet i Norrsundet.

Norrsundet

Norrsundet är ett gammalt industrisamhälle i Gävle kommun med knappt tusen invånare. Staden har drabbats av flertalet sociala nedskärningar den senaste tiden, bland annat är den lokala skolan på väg att läggas ner.

Nu kan man dock snart få ta emot 600 utlänningar då ett skotskt rederi har slutit ett avtal med Migrationsverket och lämnat in en ansökan till Gävle kommun om att få ankra det flytande boendet i Norrsundets hamn.

De boende på orten som intervjuats av sossetidningen Arbetarbladet har dock inga starka åsikter kring planerna.

— Det blir väldigt befolkat men sen har jag inte så stora åsikter kring det egentligen. Det blir som det blir känner jag, säger en kvinna som ska hämta sina barn på dagis.

En man som kommer ut från mataffären menar dock att det kan vara positivt om det skapas jobb för stadens invånare. Dock menar han att det finns väldigt lite att göra i Norrsundet.

— Här kan de bara vandra omkring, det finns ingenting för barn och ungdomar att göra. Skolan ska läggas ner men nu kanske vi får ha kvar den då, säger han

En person säger dock att han är positiv till den omdanande förändringen som orten kanske står inför.

— Jag kan inte se någonting negativt i det, tvärtom så är det positivt, säger Bosse Nordgren.

Vidare menar han att det är bra att befolkningen byts ut till afrikaner.

— Jag känner en kille som kommit hit från Eritrea som säger att han aldrig ska flytta från Norrsundet och det är väldigt positivt måste jag säga.

Källa:

Boende i Norrsundet om flyktingboende i hamnen – ”Jag ser det som positivt”


  • Publicerad:
    2016-04-05 20:50