INRIKES. Kryssningsfartyget Ocean Gala blir asylboende. Fartyget har plats för runt 1800 personer.

Kryssningsfartyget Ocean Gala.

Migrationsverket och företaget Floating Accommodation kommer inom kort att teckna avtal om att göra kryssningsfartyget Ocean Gala till ett asylboende.

Fartyget byggdes 1982 och är utrustat med restauranger, gym, salar för undervisning med mera.

— Det finns massor av saker att göra. Jag skulle inte säga att det är lyxigt, men det har mycket bra standard, säger Espen Tandberg, på Floating Accommodation, företaget som ska leverera fartyget och också använder sig av namnet US Shipmanagers.

Företaget förhandlar med flera olika kommuner där de kan placera det flytande asylboendet. Helst vill de placera det i Härnösand. Men Härnösands kommun vill sätta stopp för detta i och med den höga belastningen det blir på kommunens välfärd och samhällsfunktioner.

Kommunstyrelsens andre vice ordförande Anders Gäfvert (M) säger så här:

– Vi har tagit emot väldigt många redan. 1 700 personer till skulle inte fungera när det kommer till vård skola och omsorg. Vi är en liten kommun.

Espen Tandberg är oförstående till varför Härnösands kommun inte vill ta emot cirka 1700 asylsökare.

— Vi har den här typen av boenden på flera håll i världen. Jag vet att det kommer bli en bra och populär lösning, säger han.

Floating Accommodation och Migrationsverket för även diskussioner med andra kommuner i ärendet. Men ingen av dessa vill uttala sig om vilka kommuner det rör sig om.

— Vi har varit noga från början med att vi inte står för hamnar, det gör fartygsleverantören själv och jag känner inte till vilka kontakter som har tagits. Vi förutsätter att de hittar en hamn inom två månader, säger Willis Åberg, avdelningschef för bland annat boendefrågor på Migrationsverket.

Källa:
Här är bilderna inifrån asylboendet


  • Publicerad:
    2016-02-18 15:50