MASSINVANDRINGEN. Fartyget ”Ocean Gala” har anlänt till en industrihamn i Härnösands kommun. Ägaren planerar att bedriva asylboende på fartyget, men då fartyget förtöjt utan tillstånd måste de genast lämna hamnen.

Nordfront har tidigare rapporterat om lyxfartyget ”Ocean Gala” som skulle bli asylboende. I tisdags angjorde det stora kryssningsfartyget en industrihamn i Utansjö i Härnösands kommun. Men då fartyget förtöjde utan tillstånd kräver nu Härnösands kommun och länsstyrelsen i Västernorrland att de genast måste lämna hamnen.

— Det här att en båt kommer utan att ha några kontakter med oss innan, går bara in i en hamn i Härnösand och säger här är vi, det är så långt från ära och redighet man kan tänka sig, säger Fred Nilsson (S), kommunalråd i Härnösand.

Fartygets ägare skrev i början av året ett mycket lukrativt avtal med Migrationsverket om att starta ett asylboende för över 1 700 så kallade flyktingar ombord på båten. Men avtalet är inte giltigt förrän alla tillstånd som krävs är upprättade. Bland annat så saknas både bygglov och miljötillstånd. Det fattas också en plan för hur det ska fungera med el, vatten och avlopp för de 1700 asylsökande invandrarna.

Kommunen har utan framgång försökt komma i kontakt med hamnens ägare och båtens ägare.

Hamnägaren är nu polisanmäld för brott mot sjöfartsskydd och i går skrev kommunen och länsstyrelsen ett brev till de två parterna om att båten omedelbart måste lämna hamnen.

— Ja det är väl det enda logiska eftersom de inte har rätt att vara där ens, båten har gått in i en hamn som inte har tillstånd. Det är ytterst anmärkningsvärt. När vi har kontaktat myndigheter för att förstå vad de bryter mot är de frågande för den här typen av brott brukar inte inträffa, stora utländska fartyg går inte in i en hamn där de inte har tillstånd, säger kommunalråd Nilsson.

Källa:
Ocean Gala måste lämna hamnen


  • Publicerad:
    2016-06-18 21:25