ASYLINDUSTRIN. Ett Göteborgsföretag vill placera ett fartyg vid inloppet till Uddevalla och använda det som asylboende. Kommunen är dock skeptisk till planerna.

båtflyktninger

Göteborgsföretaget Accumul8or Invest AB vill nu husera 1200 utlänningar på ett fartyg i storlek med en Finlandsfärja vid hamninloppet till Uddevalla. Kommunen är dock skeptisk till planerna och menar att det innebär ett flertalet problem.

— Området är inte gjort för att 1100 – 1200 människor ska röra sig där under en längre tid, och ta sig till och från båten. Bara det skulle skapa konflikter och ett stort säkerhetsproblem, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Ingemar Samuelsson.

Tidigare har Norrköping och Härnösand fått liknande förslag, men valt att säga nej. Även Uddevalla kommer troligen att avböja erbjudandet och man menar att kommunens kritiska svar på sex sidor till företaget är att anse som en vägledning.

— Uddevalla kommun jobbar redan i dag mycket aktivt med integration och mottagande men att lägga det här ovanpå skulle naturligtvis innebära en mycket stor belastning, säger kommundirektören Peter Larsson.

Accumul8or Invest AB har sedan förra året ett ramavtal på sex månader med Migrationsverket om ett asylboende på vatten för cirka 1280 personer och en kostnad på 80 miljoner kronor.

— Vi tror att det kan vara en bra idé att använda just passagerarfartyg som tillfälligt boende. Vi tycker att något måste göras för att skapa en dräglig tillvaro för de flyktingar som kommer, menade då Anders G Nilsson på Accumul8or Invest.

Arbetet med det udda boendet har skett under sekretess då man varit rädda för att det tilltänkta fartyget kan gå samma öde till mötes som många andra asylboenden på land.

— Vad gäller sekretess så vill vi ha det för att skapa arbetsro och för att inte utsätta alla inblandade för de dumheter som drabbat en del andra asylboenden, sa Nilsson förra året.

Källa:

Uddevalla skeptiskt till flytande asylboende


  • Publicerad:
    2016-03-14 22:00