MASSINVANDRING. Ett boende för så kallade ensamkommande flyktingbarn i Ljungskile står tomt. Men ändå befinner sig personal på boendet som kostar mer än en miljon i månaden att hålla igång.

Turisthotellet i Ljungskile var tänkt att användas som HVB-hem av det privata företaget Hero.

Turisthotellet i Ljungskile var tänkt att användas som HVB-hem av det privata företaget Hero.

Det norska företaget Hero driver nio HVB-hem för så kallade ensamkommande barn samt sex asylboenden i Sverige. I Ljungskile står ett av företagets HVB-hem med 24 platser tomt. Det boendet kostar skattebetalarna 36 000 kronor per dygn, vilket uppgår till strax över en miljon bortkastade kronor i månaden.

— Ja vi har ju öppet boende men det har ju aldrig kommit några ungdomar så det kommer ju inte bli någonting, berättar en anställd på boendet.

Det var planerat att boendet skulle tas i bruk i februari i år men de tillfälliga gränskontrollerna bidrog till att behovet av HVB-hem minskade. Göteborgs stad betalade de tre första månadshyrorna för de tomma lokalerna. Även ett vaktbolag har patrullerat området nattetid under de första månaderna vilket uppgick till en kostnad av 1,4 miljoner kronor.

Avtalet mellan Hero och Göteborgs stad började att gälla i november i fjol. En högt uppsatt chef i Göteborgs stad som var med och tog fram avtal värda uppemot 140 miljoner kronor med Hero tackade sedan ja till att bli chef på samma privata bolag.

Det privata företaget Hero är bara ett företag i mängden som erhåller ersättning av skattebetalarna för sina tomma boenden. I Göteborgs kommun finns åtta privata boenden för ensamkommande med totalt 135 tomma platser. Den statliga ersättningen till kommuner som står med tomma platser kommer att upphöra den 31 mars 2017.

Förra månaden framkom det att alla tomma byggnader i Sverige som var tänkta att användas som asylboenden men inte inhyser några asylsökare sammanlagt kostar staten 2,5 miljoner kronor dagligen.

Källa:
Tomma platser kostar skattebetalarna miljoner


  • Publicerad:
    2016-11-02 10:45