EKONOMI. Forskaren och ekonomen Jan Tullberg menar att invandrarna som kom till Sverige 2015 över tid kommer kosta den svenska staten uppåt 600 miljarder kronor.

Det är i tidningen Fria Tider som forskaren och ekonomen Jan Tullberg räknar ut att invandringen 2015 på sikt kommer kosta Sveriges skattebetalare nästan 600 miljarder kronor. Tullbergs exakta siffra är 583 miljarder, men Tullberg menar då också att han räknat lågt och att ”siffrorna är åt det konservativa hållet”.

Tullbergs uträkning bygger på de siffror han hittat som besvarar följande frågeställningar om de nyanlända invandrarna:

1. Vad är kostnaden per person och år?
2. Hur stor är merkostnaden för ”ensamkommande flyktingbarn”?
3. Vad kostar de som inte får asyl?
4. Har invandraren betalat för sitt liv som pensionär?
5. Har invandraren betalat för sina barn?

I slutet av artikeln konstaterar Tullberg att det finns mer kostnader med invandringen än de omedelbara kostnaderna för Migrationsverket som går att läsa om i regeringens budget. Vidare skriver Tullberg att även invandrare, som politiskt korrekta debattörer ofta hävdar ska ”rädda pensionen” åt de åldrande svenskarna, själva åldras och blir pensionärer. Tullberg skriver:

För det mesta handlar debatten om de omedelbara kostnaderna för Migrationsverket. Den långsiktiga diskussionen kan ge intryck av att invandrare efter åtta år går med vinst, men så är inte fallet. Vi går alla med en stor förlust under våra år som pensionärer och för att täcka de kostnaderna måste höga skatter ha inbetalats under många år. Det har invandrarna generellt sett inte lyckats med så ett stort underskott förväntas av alla insatta bedömare.

Avslutningsvis skriver Tullberg följande om debatten om invandringens ekonomiska effekter:

Men glädjekalkyler är efterfrågade och det finns många oseriösa personer som fabulerar. Ja, många menar att det snarast är personer som jag som borde ha samvetskval för vi stör retoriken om detta ”berikande” med obekväm information. Vi behöver dock inte kalkyler som är önsketänkande, utan realistiska siffror för att kunna hantera de verkliga problem som samhället utsätts för.

Källa:
Tullberg: Asylkaoset 2015 kostar Sverige 600 miljarder skattekronor


  • Publicerad:
    2016-02-19 14:15