FINLAND. En ny utredning visar att invandringen kostar Finland 700 miljoner euro, motsvarande 6,5 miljarder svenska kronor årligen.

Siffrorna är framtagna av Sannfinländarnas tankesmedja som jämförde kostnaderna för de tio största nationalitetsgrupperna i Finland. Beräkningarna, som bygger på uppgifter från Statistikcentralen, THL och Migrationsverket, visar att invandringen till Finland kostar 6,5 miljarder per år.

Juha Eerola (Sannf) säger att uppgifterna visar att det finns vissa invandrargrupper som bara belastar ekonomin och att Finland borde se över vilka folkgrupper som bidrar med något till landet.

— Tidigare har all invandring klumpats ihop och ansetts ha positiv inverkan på ekonomin. Utredningen visar att det finns stora skillnader. Vi måste därför ha bättre koll på hurudan invandring som är till nytta och hurudan inte är det. Bland annat borde vi se över det nuvarande flyktingkvots- och familjeåterföreningssystemet, säger Eerola till Hufvudstadsbladet.

Politiska motståndare ifrågasätter inte siffrorna, som troligen är lågt räknade med tanke på svenska siffror, men vill ändå ha fortsatt invandring.

— Det handlar om medmänsklighet, säger liberalen Eva Biaudet (SFP) som också är Finlands minoritetsombudsman.

I Sverige hävdar regeringens utredare att invandringen kostar mellan 45 och 60 miljarder per år, medan Jan Tullberg, tidigare forskare vid Handelshögskolan i Stockholm och docent i ekonomi, avslöjar i sin bok ”Låsningen” att nettokostnaderna för invandringen ligger på 250 miljarder kronor, vilket motsvarar 7 procent av Sveriges BNP.

Källa:
”Invandringen kostar 700 miljoner”


  • Publicerad:
    2015-04-04 15:00