POLITIK. Efter söndagens val står det klart att Finlands riksdag kommer att ha två utomeuropeiska ledamöter, något som aldrig tidigare skett i landets historia.

Söndagens val i Finland innebär att den nya regeringen kommer att ledas av det finländska centerpartiet och att partiledaren Juha Sipilä blir ny statsminister. Exakt hur regeringen kommer att se ut är oklart då det kvarstår förhandlingar med övriga partier för att skapa en parlamentarisk majoritet, men förmodligen kommer Sipilä att samarbeta med Sannfinländarna eller Samlingspartiet, landets näst respektive tredje största parti efter söndagens val.

Något som däremot står klart är att den finländska riksdagen för första gången kommer ha två ledamöter med utomeuropeisk invandrarbakgrund, något landet tidigare varit förskonat från. Det har förvisso tidigare förekommit riksdagsmän med exempelvis svensk eller estnisk härkomst, men aldrig från något land bortom Europa.

Den ena utomeuropeiska riksdagsledamoten är den 30-åriga socialdemokraten Nasima Razmyar som invandrade tillsammans med sin familj från Afghanistan 1992. Den andra är den 27-årige miljöpartisten Ozan Yanar som invandrade från Turkiet 2001. Yanar är även ordförande för det finländska miljöpartiets ungdomsförbund.

Förvisso har den 60-årige juden Ben Zyskowicz suttit i riksdagen för Samlingspartiet sedan 1979 och innehade posten som riksdagens talman 2011. Hans far var en ”överlevare” som invandrade från Polen till Sverige och härifrån vidare till Finland där han gifte sig med en judinna som fötts i landet. Ben Zyskowicz blev återvald i söndagens val.

Källa:
Two immigrant MPs heading to Parliament


  • Publicerad:
    2015-04-21 22:15