DALARNA. I nio kommuner planeras det nu att öppnas nya asylboenden och i två kommuner kommer det att ske en utökning av platser på redan befintliga boenden.

De kommuner som det planeras att öppnas boenden i är Vansbro, Ludvika, Smedjebacken, Orsa, Borlänge, Leksand, Mora, Malung och Rättvik.

I Ludvika planerar dom att öppna flest boenden och två av de befintliga boendena kommer få utökade antal platser. Om alla boenden som planeras kommer att öppna så kommer Ludvika kommun att ha sammanlagt nio asylboenden. I dagsläget finns det fyra stycken.

Men Per Karlsson från Migrationsverket berättar att allt ännu inte är klart.

— Det återstår besiktning på plats och koll av formalia innan vi kan ingå ett formellt avtal. Det handlar om att vi först måste försäkra oss om att boendet är så bra som upphandlingen säger – och att exempelvis brandskyddet fungerar som det ska, säger han.

Tidigast i juli kan det första boendet öppnas och det första nya asylboendet som planeras öppna ligger i Borlänge, där det kommer finnas plats för 200 invandrare.

— De kommer öppnas successivt, beroende på behovet. Vi har en rangordning att följa. Först ut av de nya är boendet i Borlänge, förklarar Karlsson.

I Dalarna finns det redan nio asylboenden, om det blir som planerat kommer det finnas totalt 23 boenden i länet. Och då är de lägenheter som Migrationsverket själva ansvarar för inte inräknade.

Kommunalrådet Annette Riesbeck i Rättvik berättar att de har fått veta detta med kort varsel vilket gör det svårt att hinna med att planera mottagandet. Även om framförhållningen är bättre än förra året, då de fick information om att ett boende skulle öppnas enbart några veckor innan, så är den inte tillräcklig.

— Jag önskar mig en bättre framförhållning av Migrationsverket. Att som nu få vetskap sent betyder att vi får problem när vi ska planera och ombesörja skolgång och annan kommunal omsorg för dem, säger Riesbeck.

Källor:
Kommunalråd kritisk över asylsökande med kort varsel
Sex nya asylboenden möjliga i Västerbergslagen
Nya asylboenden planeras i länet


  • Publicerad:
    2015-05-27 16:35