INRIKES. Nu har de första hbtq-certifierade asylboendena öppnat i Sverige. Ett av dem är Attendos asylboende i Surahammar.

Westsura herrgård, hbtq-certifierat asylboende

Westsura herrgård, hbtq-certifierat asylboende.

I Sverige ska allt fler verksamheter hbtq-certifieras och nu har turen kommit till asylboendena. Under det senaste året har Sverige fått fyra hbtq-certifierade asylboenden och ett av dem är Westsura herrgård som ligger i Surahammar utanför Västerås.

För att certifiera boendet har de anställda fått gå en särskild utbildning hos RFSL. Utbildningen går ut på att man ska lära sig att ifrågasätta normer och synliggöra hur dessa påverkar hbtq-personer. Under utbildningens gång har man sett över blanketter och informationsmaterial men även hur miljön är i kontor och väntrum.

— Det första vi gjorde var att ta bort dam- och herrskyltarna på toaletterna. De är bara löjliga. Varför ska vi ha dem? säger Mari Anne Helgesdotter, samordnare av hbtq-certifieringen på boendet.

Även användandet av bastun har fått sig en översyn. Tidigare var den endast öppen för män och kvinnor men nu finns möjligheten till att basta själv om man önskar göra det. Marie Anne Helgesdotter menar att man måste våga vara öppen för nya lösningar. Vidare säger hon att det finns planer på att göra om omklädningsrummen som ett ytterligare steg i certifieringen.

De andra tre hbtq-certifierade asylboendena ligger i Skåne och ägs även de av Attendo. Dessa är Attendo Dalköpinge och Attendo Rörstånga samt Attendo Erikslust.

Källa:
Ett av Sveriges första hbtq-certifierade asylboenden har öppnat


  • Publicerad:
    2015-06-21 11:25