INRIKES. De närmaste grannarna var omedvetna att kommunen uppför modulbostäder på Vendelsömalm i Haninge.

Otur att starka kastvindar upprepade nätter blåst omkull staket på byggplatsen, kommenterar Carl af Rejmyre på Twitter. Bild från 13 augusti. Foto: Twitter.

Det finns ett kraftigt motstånd mot bygget av Haninge kommuns nya modulbostäder på Vendelsömalm, rapporterar Mitt i.

När det kontrakterade företaget Flexon AB skulle påbörja byggandet av modulhus åt rasfrämlingar – numera med ”socialfall” och ”ungdomar” som målgrupper – gick vanligt folk man ur huse för att protestera mot bygget.

En del av dem vägrade flytta på sig när byggföretaget i torsdags försökte sätta igång byggandet av de 21 modulbostäderna. Polis tillkallades för att ta bort de olyckliga medborgarna, varav många kom från villakvarteren i närheten.

Inte nog med att kommunen vill placera oönskade personer i området; det är dessutom det enda grönområdet i kvarteret, som nu förstörs.

Flexon AB har polisanmält misstänkt sabotage på byggplatsen.

Att folket inte vill ha dessa modulbostäder har varit känt för kommunen i flera år. Redan år 2017 började överklaganden komma in.

Kommunledningen har inte informerat någon om att husen skulle börja byggas nu.

Ett par av de politiska partierna med representation i Haninge kommun var kritiska mot byggplanerna och pekade ut för invånarna var kommunen ville bygga bostäderna och uppmanade Haningeborna att protestera mot dem.

Lokalpolitikern Kent Svensson (SD) Vendelsömalm säger att många villaägare känner sig grundlurade:

— Det står i detaljplanen att detta är ett naturområde. Det blir ju lite förrädiskt. Det blir ju knappast kul för de som flyttar in heller. De kommer aldrig känna sig välkomna, säger Svensson, som anser att det finns ett demokratiskt problem.

Ingen hänsyn tas till de befintliga kommuninvånarna
— Det tas ingen hänsyn alls till de som bor i området. Även om det finns en majoritet för modulbostäderna genom en politisk överenskommelse, så känner jag ingen här som vill ha modulbostäderna. Det finns en majoritet emot, skulle jag säga. Det är många som bott här i över 50 år. Många försöker göra allt de kan för att sälja och flytta, fortsätter Kent Svensson.

Just Vendelsömalm blev under den senaste och pågående så kallade flyktingkrisen omtalat för motståndet mot tillfälliga paviljongbostäder. 2016 ”urartade” ett informationsmöte på Vendelsömalmsskolan, skriver Mitt i. Lokalpolitiker från Centerpartiet och Socialdemokraterna hotades då verbalt från åhörare om att ett planerat HVB-boende för ensamkommande skulle brännas ned.

Modulbostäderna på Vendelsömalm ska stå klara i december, men de närmaste grannarna visste inte ens att de skulle byggas.

— Vi flyttade in i huset för en månad sedan och visste ingenting, säger Fredrik Hermansson, som bor närmast ängen där de oönskade modulerna uppförs.

Kommunen har enligt Hermansson medvetet låtit bli att informera honom och hans sambo, och andra husköpare i området om planerna – och det har uppenbarligen även säljare och mäklare gjort, menar han.

Så sent som i maj fick paret svar från Haninge kommun att det inte fanns några andra planer än att låta ängsmarken vara som den är. För en månad sedan flyttade de från Enskede till det nya huset. Några veckor senare var staketen runt ängen uppe.

— Vi hade inte en aning och någon information från Haninge kommun har vi inte fått. Plötsligt var det bara staket uppe runt ängen en dag i förra veckan. Det här var vårt drömhus som gjorde att vi flyttade från Enskede. Nu förstår vi varför det såldes, säger han.

Den renovering Fredrik och hans sambo inlett av sitt hus har de avbrutit tills vidare.


  • Publicerad:
    2020-08-19 09:45