SOSSERI. Efter att KD:s partiledare Ebba Bush Thor nyligen bjudit SD-ledaren Jimmie Åkesson på lunch för att diskutera samarbete har många socialdemokrater blivit chockade. En av dem undrade öppet på Twitter vart det första koncentrationslägret kommer att öppna.

Socialdemokraten Håkan Hallengren, som representerar partiet i Göteborgs kommunfullmäktige, skapade nyligen kontroverser då han spekulerade på Twitter vart KD och SD kommer att öppna sitt första ”koncentrationsläger”.

Det uppseendeväckande med uttalandet är förstås att socialdemokrater, likväl som kristdemokrater och sverigedemokrater, agerar utifrån en mytologisk världsbild där ”koncentrationsläger” syftar på utrotningsläger där minst sex miljoner judar kommer att förintas. Detta enligt den judiska mytologin om ”förintelsen”.

Att en socialdemokrat anklagar andra prosemitiska partier för att vilja utrota judar anses förstås väldigt opassande, och Hallengren kom snart att radera sin tweet och ta tillbaka sin fundering.

I ett mejl till tidningen Nyheter Idag skriver Håkan Hallengrens partikamrat, riksdagsledamoten och distriktsordföranden Mattias Jonsson:

Jag har själv pratat med Håkan och han är djupt ångerfull. Det han har skrivit är direkt olämpligt och som förtroendevald för oss så uttrycker man sig inte som han gjort. Vi måste vara rädda om och värna det demokratiska samtalet.

Källa:
S-politiker: ”Funderar över var KD och SD planerar sitt första koncentrationsläger”


  • Publicerad:
    2019-07-06 19:00