POLITIK. Jimmie Åkesson anser inte att stater som kriminaliserat homosexualitet bör får ett svenskt öre i bistånd. Nu föreslår han att länder som Afghanistan och Tanzania blir av med svenskt bistånd så länge de inte legaliserar homosexualitet.

Jimmie Åkesson sträcker ut en famn till homolobbyn.

Sverigedemokraterna har gjort sig kända som ett parti som med hjälp av bistånd vill minska invandringen till Sverige. Genom att låta skattepengar ”hjälpa folk på plats” tänker man att världens så kallade flyktingar inte ska behöva komma hela vägen till Norden.

Men nu vill man villkora detta bistånd enligt den svenska regimens ”värdegrund”. Detta då partiledaren Jimmie Åkesson i Almedalen gav besked om att SD inte vill att länder som kriminaliserat homosexualitet ska få ta del av svenskt bistånd.

— Det är i första hand med inspiration från den amerikanska administrationen som under året gått ut tydlig och går ut hårdare mot länder som valt att kriminalisera homosexualitet. Sverige bör inte och ska inte i rimlighetens namn ge budgetstöd till länder som straffar homosexuella, säger partiledaren Jimmie Åkesson på en pressträff på söndagen.

I en debattartikel på SvD skriver Åkesson:

Sverige ska vara ett föregångsland när det gäller att stå upp mot förföljelse av människor på grund av deras sexuella läggning, det är dags att vi börjar visa det. Det går inte med någon som helst trovärdighet att dels kritisera och protestera mot diskriminering för att sedan betala ut vidlyftiga bistånd och stillasittande se på medan människor fängslas eller till och med döms till döden på grund av sin sexuella läggning. Där måste Sverige bli tuffare. Vi måste stå upp för människors rättigheter oavsett i vilket land de befinner sig i.

Han vill även tillsätta ett ”särskilt sändebud/ambassadör med en egen stab från utrikesdepartementet som enbart fokuserar på denna viktiga fråga” samt att Sverige också ”konsekvent [bör] rösta emot förtroendeposter i olika FN-organ för länder som kriminaliserar homosexualitet. Slutligen bör frågan lyftas varje gång Sverige ingår nya handelsavtal”.

Källor:
SD vill stoppa bistånd till homofientliga stater
”Kapa biståndet till homofientliga stater”


  • Publicerad:
    2019-07-07 13:00