ÅSIKTSKORRIDOREN. Estlands inrikesminister har hamnat i blåsväder efter att ha ifrågasatt homopropagandan i sitt land samt rekommenderat homosexuella en flytt till Sverige.

Estlands inrikesminister, Mart Helme. Foto: Twitter.

Estlands inrikesminister Mart Helme, som även är ordförande för partiet Ekre, vilket i mainstreammedier brukar få etiketten ”högerpopulistiskt”, har tidigare kritiserat homolobbyn i sitt land och internationellt.

Nu förklarar han sig i en intervju på ryska för tidningen Deutsche Welle vara mindre positivt inställd till den inverkan propagerande för homosexualitet har på tillståndet i samhället.

I intervjun utvecklar han också sin syn på det krav på en folkomröstning om att exkludera homosexuella från rätten att gifta sig, som hans parti ställer.

I detta sammanhang framför ministern även ett råd till homosexuella i Estland.

— Folkomröstningen är viktig för alla människor, eftersom utan giftermål, utan män och kvinnor som får barn, finns det ingen framtid. Vi vill att staten ska bevaras. Staten kan inte bevaras utan det här.

Journalisten frågar då lätt provokativt om Helme verkligen tror att homosexuella ”avser att attackera den estniska staten”. Ministern svarar då:

— Låt dem springa iväg till Sverige. Alla där behandlar dem mer artigt.

Journalisten anklagar nu Helme för ”homofobi”, varvid denne svarar:

— Det är inte homofobi. Jag skulle säga att de som kallar vår folkomröstning onödig är heterofober. De tar sig in i heterosexuellas sovrum. De gör det, inte vi.

Ministern hamnar i korseld
Svenska Yle fördömer i sin artikel Helmes uttalanden och skriver:

Det är inte första gången som inrikesministern uttalar sig olämpligt. Han har bland annat slängt ur sig nedvärderande kommentarer om [Finlands] statsminister Sanna Marin.

Estlands president Kersti Kaljulaid dömer ut Helmes uttalanden om homosexuella och säger att hon tycker att han är ”olämplig som minister”, uppger Estlands rundradiobolag (ERR).

Även premiärminister Jüri Ratas tar avstånd och kallar inrikesministerns yttrande ”otvetydigt klandervärt”.

Ratas anklagar även Helme för att med sina uttalanden ha skadat regeringen. På Facebook betonar premiärministern att ”Estlands grundlag garanterar jämlikhet för alla” samt att ”ingen bör diskrimineras”.

För ERR uppger han att regeringen kommer att dryfta ministerns uttalanden i början av nästa vecka.

Oppositionen har rest krav på att Helme avgår.


  • Publicerad:
    2020-10-18 19:30