KULTURKRIGET I USA Den nya lagen mot offentlig oanständighet är finurligt kombinerad med en omskrivning av Stadsbalken där ”sexuellt beteende” förklaras inkludera ”uttryck för homosexualitet”.

Staden Murfreesboro i den sydliga amerikanska delstaten Tenessee antog i juni i år en förordning som olagligförklarar ”oanständigt beteende”, inklusive ”oanständig exponering, offentlig oanständighet, oförskämt beteende, nakenhet eller sexuellt beteende.” Journalisten Erin Reed var först med att rikta offentlig uppmärksamhet mot det faktum att denna nya lag kompletteras med en ny skrivning i Stadsbalkens paragraf 21-72, där det nu fastslås att ”sexuellt beteende” inkluderar ”uttryck för homosexualitet”.

Påföljder

Överträdelse av den nya förordningen fråntar förövaren under en period på två år rätten att stå som värd för offentliga tillställningar samt att sälja varor och tjänster vid sådana evenemang. Den som bryter mot förordningen ”i närvaro av minderåriga” spärras av i fem år.

En utmaning mot förordningen, uppbackad av American Civil Liberties Union (ACLU) har lanserats, men detta har inte hindrat stadens tjänstemän från att implementera lagen. Förra måndagen träffades Rutherford Countys styrelse med uppgift att komma fram till vilka böcker som i enlighet med den nya förordningen nu måste avlägsnas från det offentliga biblioteket. Resolutionen som antogs vid sammankomsten möttes av protester från ”woka” stadsbor.

— När har de som förbjuder böcker någonsin varit de goda killarna? frågade den vredgade lokale aktivisten Keri Lambert efter måndagens möte.

Stadstjänstemän i Mursfreeboro har redan åberopat den nya förordningen när man förbjudit fyra böcker med hbtq-teman. I augusti drog Länsbiblioteksstyrelsen sålunda in böckerna Flamer, Let’s Talk About It, Queerfully and Wonderfully Made och This Book Is Gay.

Åldersanpassat lånekortssystem till bibliotek

Styrelsen har även implementerat ett nytt lånekortssystem som kategoriserar böcker i åldersgrupper. När det träder i laga kraft nästa år, kommer barn och tonåringar endast att kunna titta i böcker som är anpassade till deras åldersgrupp; de kommer att behöva tillstånd från en förälder eller vårdnadshavare för att kolla in ”vuxenböcker”.

Bibliotekschefen Rita Shacklett oroade sig i augusti för att de nya reglerna kan förneka elever åtkomst till böcker som de behöver i undervisningen. Hon förklarade att många klassiska gymnasieböcker, som till exempel To Kill a Mockingbird, nu klassificeras som vuxenlitteratur.

Det är oklart om länets styrkommitté planerar att dra böcker som serien A Song of Ice and Fire, som innehåller flera skildringar av heterosexuellt sexuellt beteende.

Murfreesboros nya förordning är en del av en mycket större våg av motstånd mot dekadens och degenerering i Tennessee och resten av landet. Det senaste året blev den så kallade Volontärstaten den första i federationen med att försöka införa ett generellt förbud mot så kallade dragföreställningar. I detta fall var dock nämnda lobby på tå och lyckades utverka att lagen blev kortvarig, då den kom att upphävas av en domstol.