NATIONALISM Efter en motdemonstration 2017 hjälpte Chang Frick polisen att sätta dit en ung nationalist. Mannen hade kastat en bengal mot afghaner som demonstrerade för att illegala invandrare ska få stanna kvar i Sverige.

Förra veckan hamnade Nyheter Idags chefredaktör Chang Frick i det offentliga rampljuset igen. Detta då han avslöjade att civilminister Ida Karkiainen heilat i sin ungdom och att rykten gör gällande att hennes sambo inte bara är trummis i Raubtier, utan också ska ha spelat in en cover på en Pluton Svea-låt.

Patrik Forsén, tidigare ledare för organisationen Nordisk Ungdom, passade därför förra veckan på att på Twitter påpeka att ”nationalister tack vare Chang Frick fått spendera tid i fängelse”.

Motdemonstration mot illegal invandring 2017

Fallet Forsén hänvisar till utspelade sig 2017 då afghaner samlats på Mynttorget i Stockholm för att demonstrera för att illegala invandrare från Afghanistan inte skulle utvisas ur Sverige. Aktivister från Nordisk Ungdom dök upp på torget och ska där ha ropat ”Muhammad, Abdulla – go home” och ”Internera, deportera!”

Enligt en polisman på plats ska det ha blivit ”missnöjd stämning” mellan demonstranter och motdemonstranter. Några av afghansympatisörerna försökte också ”söka konfrontation” med NU-aktivisterna och det började kastas saker mellan grupperna. Bland annat kastades en bengal mot afghanerna.

Det var denna bengal som Chang Frick kom att fånga på bild samtidigt som en kollega till honom filmade händelsen. I efterhand publicerade Frick en artikel med bild på den unge mannen som kastade bengalen och han uppmanade dessutom allmänheten att kontakta polisen med tips om vem mannen var.

Mannen som kastade bengalen kontaktade därför Frick i ett försök att få bilden borttagen. Detta visade sig dock vara ett misstag då den förment invandringskritiska tidningens chefredaktör istället valde att kontakta polisen och förse dem inte bara med bild och film utan också mannens namn.

Dömd på grund av Chang Frick

Med stöd av Chang Fricks vittnesmål, bilder, film och telefonsamtalet han spelade in med mannen som kontaktade honom kom den 20-årige nationalisten att dömas till två månaders fängelse för misshandel av två afghaner som påstod sig ha fått mindre brännskador av bengalen. Mannen tvingades också betala skadestånd på sammanlagt över 30 000 kr till afghanerna.

Trots att mannen med stor sannolikhet inte hade blivit lagförd utan Fricks hjälp slår Frick ifrån sig anklagelser om att det skulle vara hans fel att mannen hamnade i fängelse. I Fricks mening är det istället mannen själv och rättsväsendet som orsakade detta.

Mannen själv håller inte med Frick i det denne skriver på Twitter.

— Han har inte tvingat mig till något, men det gör inte hans judiska beteende acceptabelt. Frick struntar i rörelsen och gör allt för en egen vinning. Om så ekonomisk eller annan, säger aktivisten till Nordfront.

Vidare påpekar mannen att Fricks material var av stor vikt för att säkra en fällande dom åt åklagaren.

Källor:
B 4196-18 (Stockholms tingsrätt)