Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

8-klövern oense om hur oppositionen ska tystas

Av Redaktionen, 2017-10-24
redaktionen@nordfront.se

1984. Regeringen samlade nyligen alla riksdagspartier, exklusive Sverigedemokraterna, för att diskutera hur Motståndsrörelsens framfart bäst ska kunna motarbetas. Partierna är dock fortfarande djupt oense om vilka åtgärder som ska vidtas och en utredning i ärendet förväntas inte vara klar för än om ett år.

Efter att Nordiska motståndsrörelsen hållit en mycket lyckad icke-tillståndsgiven demonstration i Göteborg (två veckor innan den stora demonstration som förbjöds av polisen), aviserade statsminister Stefan Löfven att han kallar alla riksdagspartier, förutom Sverigedemokraterna, till möte om att förbjuda Motståndsrörelsen och/eller organisationens verksamhet.

Enligt Löfven var Nordiska motståndsrörelsens icke-tillståndsgivna men lagliga blixtdemonstration samma sak som ”att passera en anständighetens gräns”. Statsministern menade vidare att ”demokratin måste få försvara sig” när grupper med ”fel” sorts åsikter använder sig av de demokratiska rättigheter som man säger är till för alla medborgare.

Efter att partierna sammanträtt framkom det att regeringen föreslår en rad åtgärder som inskränker svenskars medborgerliga rättigheter. Bland annat kommer lagen om ”hets mot folkgrupp” att ses över, framförallt med syfte att försöka förbjuda den fornnordiska Tyrrunan, bara på grund av att Motståndsrörelsen använder den som symbol.

Trots besked från JK om att Tyrrunan inte kan anses ”hetsa” mot någon folkgrupp så vill regeringen se över lagstiftningen och ett eventuellt förbud av symbolen.

JK meddelade dock som väntat under förra veckan att Tyrrunan inte är att betrakta som olaglig, då den inte ”hetsar” mot någon folkgrupp. Men Sveriges justitieminister Morgan Johansson (S) håller inte med JK och vill därför försöka gå runt deras beslut.

— Det är historiskt sätt en nazistisk symbol. Den satt på nazisterna uniformer i vissa fall, förklarar justitieministern till DN.

”Tyrrunan har suttit på nazisters uniformer”, konstaterar justitieminister Morgan Johansson (S), som nu vill förbjuda den fornnordiska symbolen.

Förutom att förbjuda fornnordiska symboler på grund av att de suttit på ”fel” uniform så vill justitieministern även se över mötesfriheten. Förhoppningen är bland annat att man ska kunna förbjuda Motståndsrörelsen att beskydda sina demonstrationståg från exempelvis polisiärt övervåld och vänsterextrema bråkmakare med hjälp av sköldar.

”Skulle kunna äventyra grundlagsskyddade rättigheter”
Riksdagspartierna är dock djupt oense i frågan, och regeringens åtgärder väcker redan skarp kritik från Liberalerna.

— Det är stora ingrepp som skulle kunna äventyra grundlagsskyddade rättigheter, anser Roger Haddad (L), rättspolitisk talesperson, som också är besviken över att regeringen inte följt upp de inledande samtalen om Motståndsrörelsen och istället helt sonika gått vidare med sina egna förslag.

Haddad menar att Tyrrunan, som har formen av en pil, men som också fungerar som ett skrivtecken i det fornnordiska alfabetet och är en religiös symbol för vissa asatroende grupper, inte kan eller bör förbjudas. Ett sådant angrepp på yttrandefriheten skulle göra att man hamnar på ett ”sluttande plan”, enligt Haddad.

— Det kan komma nya symboler hela tiden. Börjar man förbjuda det här som är en historisk symbol, då blir frågan var vi landar till slut, säger Roger Haddad, som menar att nuvarande åsiktslagar tillsammans med lagen om ”kårverksamhet” räcker som inskränkningar i grundlagen.

Försäkringskassan använder också en symbol i form av en pil. Hur ett eventuellt förbud av Tyrrunan skulle påverka organisationer med snarlika symboler är ännu oklart.

Justitieminister Johansson upprörs av motståndet mot yttrandefrihetsinskränkningarna från liberalt håll. Han menar att dessa typer av åtgärder kräver en ”bred uppslutning” och att Liberalerna nu inte är villiga att vidta de åtgärder som han anser nödvändiga för att stoppa den snabbt växande oppositionen i Sverige.

Det är framförallt den falska historieskrivning som Sovjet och USA har nyttjat sig av för att motivera sitt världsherravälde efter andra världskriget med som Johansson använder som motiv bakom regeringens orwellianska ingrepp.

— Nazisterna körde hela Europa och halva världen bokstavligen åt helvete för 80 år sedan. De startade ett världskrig och gjorde sig skyldiga till historiens värsta folkmord. Den här gången måste vi faktiskt stoppa dem och göra vad vi kan för att begränsa de här gruppernas möjlighet att verka, menar justitieministern.

LÄS ÄVEN: ”Förintelsen” är en bluff!

Övriga partier har lite olika infallsvinklar, men förutom Liberalernas utspel hörs än så länge ingen officiell kritik av regeringens förslag. Under partiledardebatten som hölls i SVT:s Agenda, strax innan regeringens möte med de borgerliga partierna, uttryckte sig Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, till skillnad från övriga partiledare, väldigt vagt.

— Jag tycker man ska tänka sig för väldigt noga innan man ens börjar leka med tanken om att förbjuda åsikter och åsiktsyttringar, sade Kristersson bland annat och menade istället att det är viktigt att man ”sluter upp” bakom poliser som bekämpar brottsliga handlingar såsom upplopp.

Samtidigt tycks Moderaterna inte våga öppet kritisera regeringen i frågan på samma sätt som Liberalerna nu gör.

— Jag är väldigt angelägen att inte söka politisk polemik i en sådan här fråga, säger Moderaternas rättspolitiske talesman Tomas Tobé.

KD får stöd av SD i krav på förbud
Medan Centerpartiet via sin ledare, bilderbergaren Annie Lööf, redan innan regeringens förslag offentliggjordes aviserade att man vill se liknande åtgärder så vill Kristdemokraterna gå betydligt längre.

Den före detta KDU-ledaren och Fröken Sverige-kandidaten Sara Skyttedal proklamerade nyligen i ett känslosamt utspel i SVT:s Opinion Live att hennes parti vill förbjuda Nordiska motståndsrörelsen. Inställningen har också bekräftats av partiledaren Ebba Busch Thor, som åtminstone menar att medlemskap i Motståndsrörelsen bör kriminaliseras.

Även Kristdemokraternas mest framträdande homoaktivist, Maria Hansson, vill använda grundlagsvidriga metoder för att stoppa oppositionen. Via Twitter meddelade Hansson nyligen att han önskar att ”alla förbrytare inom NMR” ska fängslas.

Kristdemokraten och homolobbyisten Maria Hansson, tidigare Allan Hansson, tror att han är en kvinna och vill fängsla alla som inte håller med.

I Finland börjar på torsdag en rättegång om den typen av förbud som Kristdemokraterna förespråkar, vilket har initieras av den finska Polisstyrelsen. I programmet Konflikt i P1 meddelade justitieminister Morgan Johansson att någon liknande ”åtgärd” i Sverige inte är möjligt.

— Vi har ju inte ett organisationsförbud i Sverige och jag vet inte vilken lagstiftning man använder sig av i Finland, men i Sverige skulle inte en sådan talan vara möjlig för man kan ju inte förbjuda organisationer, sade Johansson då och avvisade därmed KD:s krav på organisationsförbud.

Kristdemokraterna får dock ett visst stöd från Sverigedemokraterna, då partiledaren Jimmie Åkesson vid flera tillfällen upprepat att han vill förbjuda specifikt Nordiska motståndsrörelsen, som han påstår sysslar med ”systematisk terror”. Han har dock aldrig kunnat styrka sitt påstående och efter stark kritik från sina väljargrupper så kom han att delvis pudla under ovan nämna partiledardebatt, där han istället menade att det var medlemskap i ”terrororganisationer” som bör kriminaliseras.

LÄS ÄVEN: Jimmie Åkesson och Motståndsrörelsen

Vilka åtgärder som makten kommer att vidta i slutändan återstår att se, men klart är att den ”breda uppslutning” som justitieministern efterfrågar kommer att bli svår att åstadkomma. Utfallet och konsekvenserna av förbudsrättegången i Finland kan förstås också komma att spela in i hur Sveriges politiker väljer att agera mot oppositionella grupper i framtiden.

Källor:
Liberalerna säger nej till att förbjuda tyrrunan
Agenda partiledardebatt, 8 oktober 2017


  • Publicerad:
    2017-10-24 13:15