VALÅR. Enligt en ny Novusmätning blir invandring och integration ett allt hetare ämne för de svenska väljarna. Andra ämnen som är viktiga är skola och omsorg samt sjukvård, samtidigt som jämställdhet hamnar på tionde och sista plats.

I främlingsinvasionens spår har invandring och integration blivit en allt viktigare fråga för de svenska väljarna.

Invandring och integration har aldrig haft så stor betydelse för svenska väljare som idag, åtminstone om man jämför med tidigare Novusundersökningar som mätt väljarna prioriteringar. I en undersökning som offentliggjordes på julafton hamnar invandringen på andraplats, strax efter sjukvård och följt av skola och omsorg.

Trots att den massiva intensifieringen av främlingsinvasionen har gjort att motståndet mot massinvandringen har ökat markant så menar dock Novus vd Torbjörn Sjöström att det är regeringen som ligger bakom det ökade intresset.

— Sannolikt ökar betydelsen därför att regeringen nu har börjat prata om frågan. Vi har sett det tidigare att så fort regeringen går ut och pratar om en sak, då stiger den i intresse. År 2010 låg den långt ner på listan, på trettonde plats, så det har förändrats väldigt fort under de här sju åren, säger Torbjörn Sjöström till SVT.

Under de senaste månaderna har både mainstreammedia och politiker lyft fram frågan om jämställdhet, vilket hör samman med den så kallade MeToo-kampanjen. Trots detta så hamnar just jämställdhet på tionde och sista plats i listan på ämnen i Novus undersökning. SVT menar dock att intresset ändå har ”ökat” hos väljarna, vilket Sjöström menar beror på just MeToo-kampanjen.

Uppenbart är dock att väljarna inte delar etablissemangets iver för exempelvis ny lagstiftning om påtvingad kvotering och krav på uttryckt samtycke vid sexuellt umgänge.

De tio viktigaste frågorna enligt väljarna

1. Sjukvården
2. Invandring/integration
3. Skola och utbildning
4. Lag och ordning
5. Äldreomsorg
6. Landets ekonomi
7. Jobb/Sysselsättning
8. Pensioner
9. Miljö och klimat
10. Jämställdhet

Undersökningen är genomförd 14–20 december 2017 i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. Totalt har 1001 intervjuer genomförts.

Källa:
Invandring allt viktigare politisk fråga


  • Publicerad:
    2017-12-27 22:20