MUSIK För att fira vårens ankomst dyker Nordfront ner i den klassiska musikens värld. Trots att tonsättaren bakom veckans låt var bortglömd en lång tid efter sin död har stycket nu blivit ett av de kändaste inom klassisk musik.

Upphovsmannen bakom denna veckas låt är Antonio Vivaldi, född 1678 i Venedig. Han var även präst och lokalt hade han smeknamnet ”Il Prete Rosso” (den röde prästen) på grund av sitt röda hår. I sambande med att våren äntligen verkar ha bestämt sig för att anlända ska Nordfront dyka ner i ett klassiskt musikstycke av från en av hans mest berömda violinkonserter.

Hans absolut mest kända och framstående verk, ”De fyra årstiderna” består av fyra violinkonserter som var och en representerar en årstid. Verket skildrar de olika årstidernas särdrag och atmosfär genom försöka måla ljudbilder som speglar vädret och livet under de olika årstiderna. Från precis den här symfonin kommer denna veckas låt: Vår, eller ”La Primavera” som är det ursprungliga namnet. Stycket fångar elegant våren med sina (för klassisk musik) trallvänliga melodier och försöker med hjälp av ljud bygga ett blomstrande landskap och illustrera naturens återuppvaknande.

Vivaldi var en mycket produktiv kompositör och skrev mer än 500 konserter som hyllades runtom i Europas konserthus. Trots sin framgång under sin livstid, dog han i fattigdom i Wien 1741. Hans musik föll i glömska en lång tid efter hans död men återupptäcktes i början av 1900-talet. Idag betraktas Vivaldi som en av de största barockkompositörerna, och hans musik fortsätter att spelas och beundras världen över.