UKRAINA Efter att en mordkomplott inom säkerhetspolisen mot Zelenskyj avslöjats har presidenten inlett nya utrensningar. Först att få gå är chefen för säkerhetspolisen UDO.

På torsdagen meddelade det ukrainska presidentkansliet att Serhij Ruud, chef över ukrainska säkerhetspolisen UDO sedan 2019, har fått sparken.

Enligt Kyiv Independent ansvarar UDO bland annat för att säkerställa säkerheten för Ukrainas president, högt uppsatta statstjänstemän men också beskyddandet av administrativa byggnader och objekt som tillhör statliga myndigheter i landet.

Beskedet kommer bara två dagar efter att två befälhavare inom UDO gripits misstänkta för inblandning i en lönnmordkomplott mot president Volodymyr Zelenskyj, Enligt Ukrainas interna säkerhetstjänst SBU ska den ryska motsvarigheten FSB ha satt upp ett nätverk av förrädare inom den ukrainska militären och underrättelsevärlden för ändamålet.

Ryssland har förnekat anklagelserna, men samtidigt har man flera gånger antytt att Zelenskyj efter den 20 maj inte längre är en legitim president då hans mandatperiod går ut. På grund av de undantagstillstånd som Zelenskyj utlyst har han dock kunnat undvika att hålla det presidentval som skulle ha skett för två veckor sedan.

Samtidigt växer den interna kritiken mot Zelenskyj. I april 2022 sade sig 94 procent av ukrainarna vara ”nöjda” med Zelenskyj och 74 procent ”helt nöjda”. Enligt de senaste siffrorna från februari i år har dessa siffror sjunkit till 63 respektive 22 procent.

I mars visade en opinionsundersökning att Zelenskyj skulle vara chanslös i ett presidentval mot den tidigare överbefälhavaren Valerij Zaluzjnyj, som skulle ta hem en jordskredsseger med 67,5 procent av rösterna mot Zelenskyjs 32,5 procent. Zelenskyj har sedan dess utsett Zaluzjnyj till ambassadör i London, men ärkerivalen verkar av oklara skäl ännu inte ha lämnat Kiev.

Den växande kritiken mot Zelenskyj handlar dels om att presidenten cementerat makten kring sig själv och de många så kallade presidentrådgivare som han omges med och som inte är folkvalda. Det finns också en växande kritik mot att Zelenskyjs presidentkansli styr ukrainsk media med järnhand och att den optimistiska bilden av kriget som pumpas ut ser allt desperatare ut.