UKRAINAKONFLIKTEN När Ukrainas ej ukrainske ledare har tjänat sitt syfte för västliga makthavare, kommer de enligt sin plan se till att han försvinner och ersätts, hävdar Putins talesman.

På torsdagen intervjuades Kremls pressekreterare och president Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov i den ryska tidningen Izvestia med anledning av pågående St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF).

Peskov ombads därvid klargöra Kremls syn på framtiden för Ukrainas sittande president Volodomyr Zelenskyj – en fråga som Putin närmast i förbigående berört under konferensen. USA och dess allierade kommer, förklarade Peskov, att tolerera honom fram till den punkt då han uppfyllt sin av dem tilldelade funktion, varvid han kommer att ”plockas bort”.

— Självklart kommer han att elimineras, sa pressekreteraren och tillade:

— Givetvis kommer en sänkning av mobiliseringsåldern att orsaka en ökande våg av negativitet i det ukrainska samhället.

Vid ett tillfälle under SPIEF noterade den ryske presidenten att USA har pressat Ukraina att mobilisera allt yngre män.

Enligt Putin har Washington redan tvingat Kiev att sänka mobiliseringsåldern från 27 till 25, med sikte på att ta ned den till 23 härnäst och sedan till 20 eller direkt till 18.

— Lagen måste antas och det måste ske i vissa steg, förklarade Putin.

–Det är nu juni 2024, och att implementera detta tror jag kommer att ta ett år. Han kommer att tolereras fram till våren, åtminstone till början av nästa år. När det är klart kommer de att säga adjö.

Ukraina förlorar enligt Putin omkring 50 000 soldater per månad och förmår mobilisera endast 30 000 ersättare, vilket, framhåller han, blir ohållbart för dem i längden.

Den ryske presidenten, som under konferensen anklagat Zelenskyj för att ha genomfört en statskupp genom att förlänga sin presidentperiod ytterligare efter den 20 maj, då den enligt författningen tog slut, menar sig utan att nämna några namn känna till ”en rad kandidater” till posten som Ukrainas president.