UKRAINAKRIGET Rysslands hastiga framgångar i Charkivregionen är ”hela världens fel”. Detta enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Förra veckan inledde Ryssland en offensiv mot Charkivregionen i nordöstra Ukraina, som i månader använts av ukrainska trupper och Kiev-lojala ryssar för en rad attacker mot ryska städer.

På bara två dagar lyckades ryska styrkor inta över 100 kvadratkilometer territorium och under de senaste dagarna har man lyckats vinna strider om flera viktiga samhällen vid gränsen.

Med anledning av detta valde Ukrainas judiske president Volodymyr Zelenskyj att ställa in en utlandsturné till förmån för ett besök i Charkiv, där ukrainska trupper säger sig genomlida en ”extremt svår situation”.

På plats i Charkiv samtidigt som Zelenskyj var reportrar från ABC News, som passade på att intervjua den hårt pressade presidenten.

— Många killar har gett sina liv. De är soldater, men framförallt är de från den här regionen, de har fötts här. För mig var det väldigt viktigt att komma hit, att erkänna deras mod, säger Zelenskyj, som i samband med intervjun delade ut medaljer till sårade soldater.

— Situationen är väldigt allvarlig. Vi har inte råd att förlora Charkiv, fortsätter han.

Både Zelenskyj och den ukrainska försvarsmakten har utsatts för hård intern kritik för fiaskot i Charkiv. Bland annat har bristen på minfält och ordentliga fortifikationer ifrågasatts, då en rysk offensiv mot regionen har varit väntad. Men enligt Zelenskyj är det alla andras fel.

— Det är världens fel. De gav [Rysslands president Vladimir] Putin möjligheten att ockupera. Men nu kan världen hjälpa, säger presidenten.

Denna gång är Zelenskyjs krav dessutom betydligt mer blygsamma än vanligt, då han anser att luftvärn är allt som saknas för att kunna stoppa ryssarnas framfart.

— Allt vi behöver är två Patriot-system. Ryssland kommer inte kunna ockupera Charkiv om vi får dessa, påstår presidenten.