UKRAINAKONFLIKTEN Syftet med offensiven mot Charkiv är inte att ockupera storstaden med samma namn, hävdar Rysslands president Vladimir Putin. Istället har operationen syftet att sätta stopp på attacker mot ryska gränsstäder.

Förra veckan inledde Ryssland en offensiv mot Charkivregionen i nordöstra Ukraina. Enligt rapporter har ryska styrkor intagit ett stort antal bebyggelser, samtidigt som ukrainarna har tvingats retirera till mer försvarbara linjer.

Experter har dock ifrågasatt huruvida Ryssland har nog med trupper i Charkiv med omnejd för att kunna inta regionhuvudstaden med samma namn, som har en och en halv miljon invånare. Men på fredagen hävdade Rysslands president Vladimir Putin att det inte är syftet med offensiven. Presidenten förklarade också att operationen ”går strikt enligt planerna”, när han under fredagen talade till journalister i samband med sitt statsbesök i Kina

Enligt Putin är det Ukraina som provocerat fram offensiven eftersom man ”tyvärr fortsatt bomba bostadskvarter i gränsområdena, inklusive Belgorod”. Putin syftar på de många artilleri- och drönarattacker mot bland annat Belgorod och invasionsförsök av de ryska gränsregionerna av ukrainare och Kiev-lojala miliser från Ryssland.

— Civila dör där ute. Allt är glasklart. De skjuter direkt mot stadens centrum, sa Putin angående artilleriattackerna mot Belgorod.

Precis som Moskva tidigare antytt är planen att skapa en ”buffertzon” – eller en ”cordon sanitaire” som Putin kallar det – mellan ryska regioner som Belgorod och Kursk samt ukrainska försvarslinjer i Charkiv. Därmed hoppas man att ukrainska trupper inte lika lätt ska kunna nå ryska bebyggelser med artilleri.

— Detta är vad vi gör. När det gäller [att inta staden] Charkiv så finns det i dagsläget inga sådana planer, förklarade Putin för journalisterna.