EUROPA Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har under fredagen varit i Stockholm och säkrat ny finansiering till krigsmaskinen. Innan dess gjorde han liknande besök i en rad europeiska länder och samlade ihop stora summor pengar.

Sverige har på fredagen likt en rad andra länder i väst ingått ett så kallade säkerhetsavtal med Ukraina, vilket innebär att Sverige kommer att ge bort minst 105 miljarder kronor fram till 2026. Landets president Volodymyr Zelenskyj har under dagen varit på plats i Stockholm för ändamålet, där han passade på att begära ännu mer.

— Om vi kan räkna med ett positivt besked om Gripen i framtiden, är min hållning: Påbörja träningen nu. Om vi börjar träna först efter att vi fått F-16 så lägger vi på ytterligare minst ett år. Det bästa för oss skulle vara möjligheten att träna våra piloter på svenska flygplan parallellt med F-16, sa Zelenskyj under en pressträff med statsminister Ulf Kristersson.

Försvarsminister Pål Jonsson (M) ska dock ha hävdat att de länder som lovat Ukraina F-16-plan ska ha bett Sverige att vänta med JAS Gripen, eftersom ”det är svårt att införa två avancerade stridsflygsystem samtidigt”, skriver Aftonbladet.

Representanter för samtliga nordiska länders regeringar vallfärdade också till Stockholm under fredagen för att få träffa Zelenskyj. I ”svensk” media hyllas den judiske presidenten också som en hjälte. På Aftonbladet skriver exempelvis Oisín Cantwell:

Och Volodomyr Zelenskyj gjorde entré i Rosenbad med den självsäkerhet som endast en internationell superstjärna besitter. Svart t-shirt, gröna militärbyxor, ljusa sneakers, det här är inte en man som bryr sig om småborgerliga konventioner och outtalade krav på kostym och slips.

Innan besöket i Sverige kom Zelenskyj närmast från Spanien, Belgien och Portugal – besök som gav sämre avkastning än avstickaren till Norden med löften om nya långsiktiga investeringar i krigsmaskineriet: 1 miljard euro var från Madrid och Bryssel, samt 126 miljoner euro från Lissabon.