JUDENHETEN När Iran attackerade Israel med missiler och drönare sköts en stor del av projektilerna ned av bland annat Storbritannien och USA. Nu kräver Ukrainas president Zelenskyj att han får samma hjälp som stamfränderna i Levanten.

Det är i ett inlägg på Telegram som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skriver om hur USA med en rad vasallstater hjälpte Israel att skjuta ned iranska drönare och missiler under natten till söndagen.

”Det visade tydligt hur effektivt enhetligt försvar mot terror kan vara när det grundas på tillräcklig politisk vilja. Israel, USA, Storbritannien, Frankrike och Jordanien agerade tillsammans och med maximal effektivitet”, skriver Ukrainas president.

Men Zelenskyj konstaterar också att Israel inte är ett Nato-land och att det innebär att Ukraina kan få liknande hjälp. Enligt Zelenskyj var det trots allt ingen som ”drogs med i ett krig” för att man sköt ned iranska missiler. Därför kräver han nu att han får samma hjälp som sina stamfränder i Israel och att Nato-börjar skjuta ned ryska drönare och kryssningsrobotar.

”Europeiskt luftrum hade kunnat få samma nivå av skydd för länge sedan om Ukraina hade fått liknande fullt stöd från sina partners i att avvärja drönare och missiler”, skriver han och lovar att ta upp frågan med krigets finansiärer i väst.