MELLANÖSTERN USA meddelar att Israel får klara sig själva ifall de har för avsikt att attackera Iran. Utspelet kommer från den amerikanske presidenten efter det iranska anfallet som ägde rum under natten och tidig morgon.

Natten mellan lördag och söndag inledde Iran ”Operation Sant Löfte”, ett massivt flyganfall mot Israel som hämnd för den sionistiska ockupationsmaktens bombning av det iranska konsulatet i Syriens huvudstad Damaskus. I samband med bombningen fick en av Irans toppgeneraler sätta livet till.

Nordfront har under natten rapporterat grundligt om det iranska anfallet som innefattade hundratals självmordsdrönare och missiler som avfyrats från Iran, Irak, Jemen, Libyen och Syrien. En stor del av drönarna blev nerskjutna redan innan de nådde israeliskt luftrum. Luftförsvaret, som hade hjälp av franskt, amerikanskt och brittiskt flyg, var inte hundraprocentigt och det är oklart exakt hur många projektiler samt drönare som nådde fram till de tänkta målen.

USA hoppar av tåget

Enligt Svenska Yle har den israeliska premiärminstern Benjamin Netanyahu under natten varit i telefonkontakt med USA:s president Joe Biden. Många amerikanska ledare, inklusive presidenter brukar ofta tala om landets enorma stöd till Israel och benämna landet som ”vår främste allierade” och ”Mellanösterns enda demokrati”.

Nu verkar dock det amerikanska stödet till dess oändligt värdefulla allierarde vacklar då Biden under det nattliga telefonsamtalet ska ha sagt till Netanyahu att amerikanska trupper inte kommer att delta i en eventuell ny israelisk attack på Iran. Även FN:s generalsekreterare Antonio Guterres vädjar att den judiska ”staten” ska visa återhållsamhet.

— Jag uppmanar alla till största möjliga återhållsamhet för att undvika handlingar som kan leda till omfattande militära sammandrabbningar på ett flertal fronter i Mellanöstern, säger Guterres