MELLANÖSTERN Just nu pågår en massiv attack med drönare och ballistiska robotar mot Israel. Över hela Mellanöstern firar och välkomnar människor Irans hämndaktion mot sionisterna.

Iran har skjutit vad som beskrivits som ”svärmar av drönare” mot Israel under fredagskvällen. Det har också kommit uppgifter om kryssningsrobotar ballistiska projektiler som avfyrats mot sioniststaten.

Attacken ses som ett svar på den israeliska bombningen mot Irans ambassad i Damaskus tidigare i april, som dödade två iranska generaler och ytterligare fem personer. Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei har lovat ”ett slag i ansiktet” mot Israel som svar.

Senast i veckan försökte Iran förmå FN:s säkerhetsråd att fördöma den israeliska attacken i Damaskus, då bombningar av diplomatiska bestickningar är ett tydligt brott mot internationell lag. Irans diplomater hävdade att de skulle avstå från hämndattacker om säkerhetsrådet skulle kunna enas om ett fördömande.

Men då det inte har kunnat ske på grund av USA:s villkorslösa stöd till Israel har Iran alltså valt att ge igen militärt. Det är ännu oklart om någon av projektilerna har nått sina mål, men Ben Gurion Airport i Tel Aviv har stängt ned akut, Jordanien har stängt sitt luftrum och flera kommersiella flygplan på väg till israel ska ha vänt om, skriver RT. Dessutom sprids bilder på sociala medier som tycks visa iranska drönare över israeliskt luftrum.

— Israel har förberett för möjligheten av en direkt attack från Iran under många år. Våra försvarssystem är utplacerade, och vi är förberedda för alla scenarier, både i försvar och anfall, sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett videosänt tal under fredagskvällen.

Det verkar också som att Hizbollah samordnat med Iran och har eskalerat missilattacker mot Israels norra delar.

Nedan kan man se ett av flera filmklipp som visar hur iranska kamikazedrönare av modell Shahed-136 avfyras. Dessa kommer troligtvis ta flera timmar att nå till Israel:

Jordaniens försvarsmakt ska ha försatt sig i hög beredskap och lovat att skjuta ned alla drönare som flyger in på jordanskt luftrum, vilket de iranska drönarna kan behöva göra innan de når Israel.

Trots detta finns bilder som tycks visa hur det israeliska luftvärnet ”Iron Dome” arbetar febrilt.

Samtidigt har Irans försvarsminister Mohammad Reza Ashtiani varnat alla länder som vill försöka hjälpa Israel på något viss.

— Vilket land som än kan öppna sin mark eller luftrum för Israel för en [potentiell] attack mot Iran kommer att få vårt beslutsamma svar, sa Reza Ashtiani på fredagskvällen.

På sociala medier sprids också bilder som visar hur människor firar nyheten om en iransk attack mot Israel i bland annat, Iran, Irak, Syrien, Libanon, Jordanien och Palestina.

Uppdatering 00:30

På Flightradar24.com kan man se ett stort hål över Levanten som visar hur kommersiella flygplan har vänt om och undviker luftrummet, som troligtvis är fyllt av iranska projektiler på väg mot Israel.

Skärmbild på flightradar24.com

Enligt uppgift ska det röra sig om minst 100 drönare som spåras av israelerna, skriver CNN. USA säger sig också vara beredda att försvara Israel och har redan påstått att man skjutit ned iranska drönare.

Det iranska revolutionsgardet har också via iransk tv meddelat namnet på hämndattacken: ”Operation sant löfte”.

Uppdatering 00:45

På X skriver Irans representation i FN att operationen från Irans sida är avslutad. Man anser att attacken i Damaskus är hämnad. Iran varnar dock att man kommer att besvara fortsatt eskalering från Israel och USA:

Genomförd med stöd av artikel 51 i FN-stadgan om legitimt försvar, var Irans militära åtgärd ett svar på det sionistiska regimens aggression mot våra diplomatiska lokaler i Damaskus. Ärendet kan anses vara avslutat. Om det israeliska regimen gör ett nytt misstag kommer Irans svar att vara betydligt mer allvarligt. Det är en konflikt mellan Iran och den illegetima israeliska regimen, från vilken USA MÅSTE HÅLLA SIG BORTA!

Uppdatering 01:00

En reporter från ABC News har uppgett att det kan röra sig om uppemot 500 drönare som avfyrats mot Israel. Drönarna ska förutom från Iran också ha avfyrats från Irak, Jemen, Libyen och Syrien.

Samtidigt kommer spridda uppgifter om projektiler som ska ha slagit ned på olika platser i Israel.

Uppdatering 01:20

Israel har nu lovat att hämnas Iran, och Iran har redan lovat att eskalera attackerna ifall detta sker. Iranierna är också tydligt samordnade med Hizbollah, Hamas och huthierna.

Nu har de första bilderna kommit som visar hur judar flyr i panik.

Bilder som sägs föreställa projektiler slå ned i Israel har också börjat dyka upp:

Enligt nya uppgifter deltar förutom USA den franska flottan i försvaret av sioniststaten. Tidigare veckan sa konteramiral Jacques Mallard, befälhavare över den franska flottans hangargrupp för sjöstrid, att Frankrike förbereder för krig. Han pekade förutom Ryssland ut Israels motståndare i Mellanöstern som fiender.

Uppdatering 02:05

Daniel Hagari, talesman för den israeliska militären IDF, säger på en pressträff att den iranska attacken inte är över. Iran fortsätter att skjuta robotar mot sionisterna och IDF säger att man lyckats skjuta ned både kryssningsrobotar och ballistiska robotar.

Daniel Hagari, talesman för IDF, under natten till lördagen.

Hagari medger att några projektiler har slagit ned och säger att det enda dödsoffret är en liten flicka.

— Jag upprepar, detta är en pågående situation. Vi kommer att göra allt för att försvara Israel, säger Hagari.

IDF vill inte kommentera vilka mål man kommer att attackera Iran som svar på den iranska attacken.

Uppdatering 02:20

FN:s generalsekreterare António Guterres har i ett officiellt uttalande fördömt Irans attack. Guterres uppmanar nu alla parter att utöva ”maximal återhållsamhet”:

Jag fördömer starkt den allvarliga eskaleringen som representeras av det omfattande angreppet som lanserades mot Israel av Islamiska republiken Iran ikväll. Jag uppmanar till omedelbar upphörande av dessa fientligheter.

Jag är djupt oroad över den mycket verkliga faran för en förödande regionövergripande eskalering. Jag uppmanar alla parter att utöva maximal återhållsamhet för att undvika handlingar som kan leda till stora militära konfrontationer på flera fronter i Mellanöstern.

Jag har upprepat att varken regionen eller världen har råd med ett till krig.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

Uppdatering 02:40

Israel har skickat in en formell förfrågan om ett extrainkallat möte med FN:s säkerhetsråd. Det återstår att se ifall övriga Brics-länder kommer att lägga in veto mot en eventuell resolution om att fördöma Iran. Både Ryssland och Kina har som bekant veto-rätt och kan stoppa alla sådana resolutioner på samma sätt som USA har använt sitt veto för att stoppa resolutioner mot Israel.

Obekräftade uppgifter gör gällande att shiamuslimska miliser i Irak har attackerat USA:s konsulat i Ebril.

Det sprids också ett filmklipp som sägs föreställa ballistiska robotar som slår ned på den israeliska flygbasen Ramon, som använts för israeliska flygattacker mot iranska mål i Syrien.

Uppdatering 03:05

En stor poster har hissats på en vägg vid Palestinatorget i Teheran. Enligt uppgift lyder texten:

Nästa örfil kommer att vara hårdare. Nästa misstag ni gör kommer att bli slutet på ert fejkland.

Väggbonad vid Palestinatorget i Teheran. Texten på hebreiska lyder: "Nästa örfil kommer att vara hårdare. Nästa misstag ni gör kommer att bli slutet på ert fejkland".

Nordfront följer utvecklingen.