UTRIKES Inte helt oväntat kräver USA att Irans attack mot Israel fördöms under nattens möte med FN:s säkerhetsråd. USA möter dock starkt motstånd från Ryssland som försvarar Irans rätt att slå tillbaka mot Israel.

Under lördagskvällen och natten mot söndagen genomförde Iran ”Operation sant löfte” för att hämnas den sionistiska attacken mot Irans ambassad i Damaskus den första april. Hundratals drönare, kryssningsrobotar och ballistiska missiler avfyrades mot Israel av Iran och dess allierade i regionen.

Under söndagskvällen står det klart att Israel kommer att hämnas inom kort, vilket Iran redan har lovat kommer att leda till ännu mer omfattande attacker. Iran har motiverat sin hämnd med artikel 51 i FN-stadgan som ger stater rätt till militärt självförsvar i frånvaro av åtgärder från FN:s säkerhetsråd.

På Israels initiativ pågår just nu ett möte med FN:s säkerhetsråd i New York, där USA argumenterar för ett kraftigt fördömande av Iran. Istället för den sedvanliga afrikanskan Linda Thomas Greenfield representeras USA ikväll av viceambassadören Robert Wood, som räknade upp flera påstådda fall där Iran brutit mot säkerhetsrådets resolutioner. Enligt Wood måste FN införa nya sanktioner mot Iran som straff för att man attackerat Israel.

Wood nämnde dock inte att även Israel just nu bryter mot flertalet resolutioner från säkerhetsrådet, bland annat ett krav om vapenvila i Gaza och flertalet resolutioner om att upphöra med att stjäla palestinsk mark med hjälp av så kallade bosättare.

USA vägrade också att fördöma den israeliska bombningen av Irans ambassad i Damaskus, något som Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia tog fasta på när han argumenterade mot USA och försvarade Iran.

— Utfallet är nu tydligt för alla att se. Ni vet mycket väl att en attack mot en diplomatisk representation är ett casus belli [en orsak som rättfärdigar/provocerar krig] enligt internationell lag. Om västlig [diplomatisk] representation hade attackerats hade ni omedelbart låtit det regna vedergällningar, sa Nebenzia, och fortsatte:

— I dag i säkerhetsrådet ser vi en uppvisning av hyckleri och dubbelmoral som nästan är pinsamt att se.

"USA har inget förtroende kvar"

Al-Jazeeras politiske analytiker Marwan Bishara delar Rysslands uppfattning. Han tror inte att USA lyckas samla något stöd för sin önskan att fördöma Iran och införa nya FN-sanktioner mot landet på grund av att man är så ”vacklande gällande Israel”.

— Du kanske håller med om en del av det [Rysslands ambassadör Nebenzia] säger, eller inte. Oavsett om du håller med eller inte har USA ingen trovärdighet, och det är tydligt att man inte kommer att få något gensvar i större delen av världen på grund av dess ställning gällande [attacken] den första april, men också på grund av dess ställning angående Gaza och Israels folkmord där, säger Bishara, och fortsätter:

— Detta ständiga rättfärdigande av Israels handlingar, främjandet av Israels rätt till självförsvar som om det motiverar allt, inklusive 56 års ockupation och 75 år av landstölder – allt detta underminerar USA:s ställning i regionen.

Iran har under kvällen nitiskt lagt fram alla internationella regler och fördrag man stödjer sig på för att rättfärdiga attacken mot Israel. Enligt Irans FN-diplomat Saeed Iravani gjorde man flera försök att förmå FN:s säkerhetsråd att hantera den israeliska attacken i Damaskus. Men då USA konsekvent blockerade ett fördömande eller ens ett uttalande i frågan fick Iran ta saken i egna händer – helt i enlighet med internationell lag.

Just nu håller världen andan och inväntar Israels svar och fortsatt eskalering i konflikten.