MELLANÖSTERN Efter Israels flygattack mot Irans ambassad i Damaskus föregående vecka, utlovades från iranskt håll en snar hämnd. Efter dagens bordning gavs ett liknande löfte från den andra sidan.

Samstämmiga rapporter gör gällande att att iranska kommandostyrkor med helikopter på lördagsförmiddagen bordade och plundrade ett israeliskt fraktfartyg nära Hormuz-sundet mellan Iran och den arabiska halvön, i nära anslutning till Förenade Arabemiratens hamnstad Fujairah.

Det drabbade fartyget identifieras som portugisiskt-flaggade MSC Aries, ett containerfartyg förknippat med London-baserade Zodiac Maritime, som är en del av den israeliske miljardären Eyal Ofers Zodiac Group.

Reuters hänvisar till den statliga iranska nyhetsbyrån IRNA i sin rapportering om att att Iran officiellt tagit på sig bordningen.

Hämndaktion hade utlysts

Förra måndagen dödades två generaler från Irans revolutionsgarde och ytterligare fem personer i en israelisk flygattack mot Irans ambassad i Damaskus. Under onsdagen höll Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, ett tal där han klargjorde att Israel kommer att bestraffas för sitt dåd. I torsdags rapporterade så Bloomberg att en omfattande raket- eller drönarattack mot Israel var att vänta ”under de närmaste dygnen” medan Israel uppgavs ha fått uppgifter om att attackerna kan komma att riktas mot statliga eller militära byggnader, men inte civila. Samma källa listade som troliga utförare av en sådan operation antingen Iran självt, någon av landets många allierade i Mellanöstern, såsom Hizbollah i Libanon eller huthierna i Jemen.

Nya hämnd-löften

Iran kommer att få ta konsekvenserna av sitt val att eskalera situationen ytterligare” kommenterar den israeliska militärens talesperson Daniel Hagari på X lördagens bordning.

Han fortsätter:

— Israel är försatt i hög beredskap. Vi har ökat den för att skydda vårt land från ytterligare iransk aggression. Vi är också redo att svara.